Statele Unite au fost dezavuate din nou la ONU în voinţa lor de a reimpune sancţiuni internaţionale Iranului, după ce preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU a anunţat că nu este în măsură să ia o decizie pentru a concretiza acest obiectiv, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU - asigurată  în august de Indonezia - ”nu este în măsură să decidă o nouă acţiune” pentru a da curs cererii americane, a anunţat marţi ambasadorul indonezian Dian Triansyah Djani.

El a prezentat ca motiv principal, într-o videoconferinţă consacrată situaţiei din Orientul Mijlociu, absenţa consensului în cadrul instanţei supreme cu privire la demersul Washingtonului.

În urma unei notificări a ONU săptămâna trecută de către Statele Unite, vizând restabilirea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului, 13 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU - mai puţin Statele Unite şi Republica Dominicană - au scris preşedinţiei indoneziene a Consiliului pentru a respinge validitatea cererii americane.

Aceste ţări arată că Statele Unite nu mai fac parte încă din 2018 din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi nu au o bază legală în vederea declanşării unei reimpuneri a sancţiunilor internaţionale prin intermediul acestui pact.

Această notificare ”nu are obiect pentru noi”, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un diplomat dintr-una dintre cele 13 ţări.

În demersul lor, ”Statele Unite sunt singure”, iar ”scopul lor final este să distrugă acordul nuclear, în contextul în care au impus deja sancţiuni (naţionale) Iranului”, a adăugat el.

”Sesizarea ONU de către Statele Unite a fost considerată ilegală de 13 membri ai Consiliuului de Securitate. În mod normal subiectul este închis”, a subliniat un ambasador, tot sub protecţia anonimatului.

Însă Statele Unite nu se recunosc înfrânte.

”În virtutea Rezoluţiei 2231” care a aprobat acordul nuclear din 2015, ”noi suntem în drept să declanşăm” reimpunerea sancţiunilor internaţionale şi ne păstrăm ”fermă intenţia de a o face în absenţa curajului şi clarităţii morale a Consiliului”, a anunţat ambasadoarea americană la ONU Kelly Craft.

”Pemiteţi-mi să clarific lucrurile: administraţia Trump nu se teme de nimic în lume să acţionze singură în această problemă”, a declarat Kelly Craft, citată de Reuters. ”Regret numai că ceilalţi membri ai acestui Consiliu s-au rătăcit acum în cmpania teroriştilor”.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a invocat joi mecanismul "snapback", care prevede restabilirea automată a sancţiunilor în termen de 30 de zile, în cazul nerespectării dispoziţiilor Acordului de la Viena.

Ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia a îndemnat Washingtonul să renunţe la acest demers, ”nu doar ilegal, dar care nu va conduce pur şi simplu la rezultatul dorit de Statele Unite”.

”Asta înseamnă că nu există niciun SNAPBACK”, a scris pe twitter adjunctul său, Dimitri Polianski.

Un purtător de cuvânt al delegaţiei americane la ONU apreciază că demersul american se sprijină ”pe baze juridice solide”, iar ”faptul că unii membri ai Consiliului şi-au exprimat dezacordul” nu schimbă nimic.

În virtutea Acordului de la Viena din 2015, o notificare a încălcării angajamentelor de către Iran este necesar să fie urmată de un proiect al unei rezoluţii care să fie propus de către preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU.

Înlăturarea acestei opţiuni de către Indonezia a fost salutată de către mai mulţi membri ai Consiliului.

Potrivit unor diplomaţi, Washingtonul ar putea să meargă până la a depune propriul proiect de rezoluţie, deschizând astfel calea unei confuzii şi mai mari.

În acest caz, consideră un ambasador, opozanţii Washingtonuli în Consiliu ar putea merge până la a nu participa la vot.

Misiunea iraniană la ONU s-a felicitat într-un comunicat, marţi seara, de respingerea demersului american de către ”o majoritate zdrobitoare” în Consiliul de Securitate al ONU.

Notificarea americană este ”nulă şi neavenită, nu are valoare şi efecte juridice şi este, aşadar, total inadmisibilă”, subliniază misiunea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.