Candidatul Mişcării Politice Unirea la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova Dorin Chirtoacă condamnă ”cu vehemenţă atacul furibund şi declaraţiile nesăbuite ale ambasadei Federaţiei Ruse în R. Moldova, la adresa ambasadei României şi a ambasadorului Daniel Ioniţă” şi cere înmânarea unei note de protest ambasadorului rus. Ca urmare a acuzaţiilor Ambasadei ruse potrivit cărora eroii români care au luptat pentru reîntregirea ţării au comis crime şi şi-au justificat atrocităţile prin „lupta pentru reunificare”, iar trupele române au participat de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad, Chirtoacă prezintă imagini care arată apropierea dintre Rusia şi Germania nazistă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 ”Condamn cu vehemenţă atacul furibund şi declaraţiile nesăbuite ale ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău la adresa ambasadei României şi a ambasadorului Ioniţă”, afirmă Chirtoacă.

 El solicită convocarea ambasadorului rus Oleg Vasnetov la Ministerul de Externe de la Chişinău pentru a i se înmâna o notă de protest în legătură cu declaraţiile inacceptabile făcute la adresa ambasadorului României, ”o provocare cinică cu scopul de a produce un scandal diplomatic, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale”. 
Dorin Chirtoacă prezintă şi fotografii în sprijinul afirmaţiei sale potrivit căreia ”primul şi cel mai de nădejde aliat al Germaniei naziste a fost Rusia sovietică”.
”Nimeni nu neagă Holocaustul, nimeni nu neagă că Rusia a luptat împotriva Germaniei, însă ceea ce a fost până la data de 22 iunie 1941 arată că Uniunea Sovietică a fost cel mai bun aliat al Germaniei”, susţine Dorin Chirtoacă.
 

El a prezentat o carte în care este descrisă evoluţia relaţiilor între Uniunea Sovietică şi Germania în perioada 1932-1941, precum şi fotografii de arhivă în care apar militari ruşi şi germani, semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov, imagini cu Molotov şi Herman Goering, precum şi cu Hitler.
”Antonescu nu deţinea nicio funcţie în statul român când Stalin îl sprijinea pe Hitler. De ce Rusia nu publică aceste imagini şi nu-şi recunosc greşelile? Cineva vede paiul din ochiul altuia şi nu vede bârna din propriul ochi. Acest atac al Ambasadei Rusiei la adresa Ambasadei României, faptul că au redeschis aceste subiecte dureroase, este o ipocrizie. Soldaţii nu au nicio vină indiferent de partea cui au luptat”, a declarat Chirtoacă.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localităţii Mana, raionul Orhei, activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

 Potrivit paginii de Facebook a Ambasadei României la Chişinău, ambasadorul României Daniel Ioniţă a precizat în discursul susţinut cu această ocazie că „generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Ambasada Federaţiei Ruse în R. Moldova s-a declarat „nedumerită de declaraţiile Ambasadei României în R. Moldova despre ceea ce reprezentanţa diplomatică rusă numeşte „soldaţii regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică”. Într-un comunicat, ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, relatează Deschide.md.

În acelaşi comunicat, ambasada rusă îl numeşte pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” şi îl acuză că a ucis mii de persoane, printre care şi moldoveni.

”Descendenţii a zeci de mii ucişi şi torturaţi de agresorii Antonescu şi călăul său Alexianu, locuitori din Moldova - moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloşilor fascişti care şi-au justificat atrocităţile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administraţia română de ocupaţie o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Şi ce zici de complicitatea complicilor nazişti ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menţionează în comunicat, conform Deschide.md.

 
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.