Donatori internaţionali s-au angajat să ofere Turciei şi Siriei ajutoare în sumă de şapte miliarde de euro, iar Comisia Europeană (CE) s-a angajat să acorde un ajutor în valoare de un miliard de euro în vederea reconstrucţiei Turciei şi o asistenţă umanitară în valoare de 108 milioane de euro Siriei, în urma cutremurului care a devastat la 6 februarie cele două ţări, soldat cu peste 56.000 de morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste anunţuri au fost făcute la o Conferinţă a Donatorilor, luni, la Bruxelles.

”Sunt mândru să anunţ că vom vedea o susţinere suplimentară substanţială. Angajamentele se ridică în total, azi, la şapte miliarde de euro”, a anunţat premierul suedez Ulf Kristersson, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE).

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a subliniat că ”nevoile supravieţuitorilor sunt enorme şi trebuie să le facem faţă urgent”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan evaluează la ”104 miliarde de dolari” pagubele din ţara sa.

”Indiferent de statutul economic, este imposibil ca o ţară să lupte singură împotriva unei catastrofe de această amploare”, a subliniat liderul turc prin videoconferinţă.

Milioane de oameni au rămas fără locuinţe, distruse în zona devastată de cutremur, în sud-estul kurd al Turciei şi în nordul Siriei, unde trăieşte o importantă populaţie refugiată sau deplasată de Războiul Civil sirian.

În Siria, ONU estimează pagubele la 8,9 miliarde de dolari, iar costul reparaţiilor de urgenţă la 14,8 miliarde de dolari.

Programul ONU de Dezvoltare (PNUD) şi-a exprimat în urmă cu două săptămâni regretul faţă de răspunsul slab la un apel de urgenţă lansat la jumătatea lui februarie în vederea strângerii a peste un miliard de dolari pentru Turcia şi a a aproape 400 de milioane de dolari destinate Siriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.