Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, susţine că Uniunea Europeană (UE) "nu doreşte să construiască un zid” între UE şi Marea Britanie, dar că Brexit înseamnă că "vom merge în direcţii diferite”, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Consiliului European a spus că Theresa May vrea "să demonstreze cu orice preţ că Brexit poate fi un succes”, dar nu acesta este obiectivul Uniunii Europene.

Tusk a făcut aceste comentarii în timp ce dezvăluia viziunea UE privind negocierile pentru relaţiile de după Brexit cu Marea Britanie.

El a spus că UE doreşte un acord privind o piaţă de schimb liberă "ambiţios şi avansat” şi fără tarife pentru bunuri. "Acordul nostru nu va face piaţa de schimb dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană să funcţioneze fără probleme. O va face mai complicată şi mai costisitoare pentru toţi decât este astăzi. Aceasta este esenţa Brexitului”, a afirmat el.

Tusck a adăugat că ar fi pentru prima oară în istorie când un acord privind o piaţă de schimb liberă "va slăbi legăturile economice, în loc să le facă mai puternice”.

El a precizat că "liniile roşii” setate de Marea Britanie limitează beneficiile pe care britanicii le pot obţine din viitorul acord cu blocul european. Uniunea Europeană este dispusă să ofere o piaţă de schimb pentru bunuri fără tarife dar numai sub regulile europene şi fără servicii financiare.

Cu toate acestea, în document se specifică posibilitatea unor alte opţiuni dacă guvernul britanic este pregătit să facă compromisuri privind liniile roşii.

Tusk a spus că doreşte o continuare a cooperării privind securitatea şi cercetarea, dar a respins posibilitatea ca Marea Britanie să îşi aleagă "doar ce doreşte” din apartenenţa la o piaţă unică de schimb.

Planurile trebuie aprobate de toate cele 27 de ţări membre ale UE la un summit de la Bruxelles din 22 martie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.