Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a invitat pe omologul său american Donald Trump în Turcia, în contextul în care Ankara şi Washingtonul îşi strâng relaţiile, pentru a coordona retragerea aşteptată a trupelor americane din Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Albă a anunţat luni seara că Erdogan l-a invitat pe Trump în vizită în Turcia în 2019.

”Cu toate că nu este nimic programat definitiv, preşedintele (Trump) este deschis unei întâlniri potenţiale în viitor”, a anunţat Hogan Gidley, un purtător de cuvânt al Executivului american.

Până atunci, ”o delegaţie americană va veni în Turcia săptămâna aceasta”, a declarat mai devreme presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin. ”Ei vor discuta despre mijloace de coordonare (a retragerii) cu omologii lor turci”.

În urma unei convorbiri telefonice duminică între Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan, preşedinţia turcă a anunţat că cei doi lideri au ”convenit să asigure coordonarea între militari, diplomaţi şi alţi responsabili din ţările lor, pentru a evita un vid de putere care ar putea să conducă la o exploatare a retragerii (americane) şi a fazei tranziţiei în Siria”.

Trump a anunţat pe Twitter că a evocat cu numărul unu turc atât ”SI (Statul Islamic), angajamentul nostru reciproc în Siria şi retragerea lentă şi extrem de coordonată a trupelor americane din regiune”, cât şi relaţii comerciale ”considerabil sporite”.

Kalin a dat totodată asigurări că retragerea americană aşteptată nu va avea un impact asupra luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în nordul Siriei.

”Nu va exista o întrerupere în lupta împotriva SI. Turcia va da dovadă de aceeaşi hotărâre contra SI. Iese din discuţie să ne încetinim lupta împotriva SI”, a spus el.

El a dat de asemenea asigurări că Turcia nu are nevoie în această luptă de miliţiile kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), susţinute de Washington, pe care Ankara le consideră ”teroriste”, întrucât emană de la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

”Pentru a bate SI, noi, Turcia, nu avem nevoie de PKK sau YPG”, a subliniat el.

ÎNTĂRIRI LA FRONTIERĂ

”Aşa cum nu am lăsat arabii sirieni pradă Daesh (SI), nu-i vom lăsa pe kurzii sirieni pradă cruzimii PKK şi YPG”, a declarat Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut la Ankara.

”De ce suntem noi acum în Siria? Pentru ca fraţii noştri arabi şi kurzi să-şi recapete libertatea”, a adăugat el.

Sporind presiunea asupra YPG, neimpresionaţi de retragerea iminentă a aliaţilor lor americani, Turcia a trimis luni noi întăriri militare la frontiera sa cu Siria, în vederea pregătirii ofensivei care se profilează, în pofida faptului că Erdogan a hotărâr să o amâne pentru moment.

Unităţi militare, tunuri de tip Howitzer şi baterii de artilerie au fost trimise în convoi către districtul Elbeyli, la frontiera siriană, în provincia turcă Kilis, potrivit agenţiei Anadolu.

Această trimitere de întăriri a început în weekend, cu sosirea a aproximativ 100 de vehicule militare turce în regiunea al-Bab, aflată sub controlul unor forţe proturce în nodul Siriei, potrivit cotidianului Hürriyet.

Întăriri militare au fost trimise de asemenea către oraşul Akcakale şi districtul Ceylanpinar, în provincia Sanliurfa, în sud-estul Turciei.

Luându-i pe nepregătite pe aliaţii Statelor Unite, Trump a ordonat miercuri plecarea cât mai rapid posibil a celor aproximativ 2.000 de militari americani staţionaţi în nord-estul Siriei, unde luptă împotriva jihadiştilor alături de Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie de miliţii arabo-kurde dominată de YPG.

Preşedintele american, care se opune de mult timp prezenţei americane într-un război pe care-l consideră costisitor, a apreciat că trupele americane nu mai sunt utile, pentru că SI este ”în mare parte învins”.

Iar el pare să conteze pe Erdogan pentru a termina cu SI.

”Preşedintele Edogan din Turcia mi-a dat asigurări în termeni foarte puternici” cu privire la faptul că va ”eradica ceea ce a rămas din SI în Siria”, a scris el pe Twitter.

Potrivit cotidianului american The Washington Post (WP), care citează surse de la Casa Albă, consilierii lui Donald Trump l-au convins să retragă mai lent decât ar fi vrut el trupele americane, pentru a nu le fi ameninţată securitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.