Preşedintele american Donald Trump a acuzat, vineri, Partidul Democrat că a devenit "anti-evrei", după dezbateri aprinse provocate de propunerile unei deputate musulmane pe tema sprijinului Statelor Unite pentru Israel, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera Reprezentanţilor, acum dominată de democraţi, a aprobat joi o rezoluţie care condamnă discursul la "ură", dar nu denunţă în mod clar afirmaţiile lui Ilhan Omar, singura aleasă din Congres care poartă văl islamic. 

Pentru locatarul de la Casa Albă, care şi-a înmulţit atacurile împotriva tinerei deputate din Minnesota ale cărei declaraţii suscită tensiuni în rândurile democraţilor, acest vot a fost "o ruşine". 

"Democraţii au devenit un partid anti-Israel, au devenit un partid anti-evrei şi este regretabil", a lansat el în grădinile Casei Albe, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinaţia Alabama, stat din sud unde tornade au făcut mai multe victime.  

Miliardarul republican a fost acuzat în trecut că a răspândit stereotipuri despre comunitatea evreiască. Şi afirmaţiile sale echivoce după confruntări între manifestanţi antirasism şi neonazişti la Charlottesville, în 2017, când a declarat că vede oameni de bine "de ambele părţi", au suscitat jenă în propria tabără. 

Donald Trump a fost apreciat în acelaşi timp de Israel atunci când a mutat ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Pentru deputata democrată Elaine Luria, acuzaţiile lui Trump sunt nefondate. "Aşa cum arată istoria şi votul de ieri (joi) cu o majoritate zdrobitoare pentru condamnarea antisemitismului, există un sprijin puternic pentru Israel şi credinţa evreiască în rândul democraţilor", a declarat ea pentru AFP. 

Ilhan Omar, una dintre primele două femei musulmane care ocupă un scaun în Congresul american, a denunţat săptămâna trecută faptul că anumiţi lobişti îndeamnă la "a depune credinţă către o ţară străină", într-o referire la Aipac, un puternic lobby pro-israelian în Statele Unite. 

Numeroase voci s-au ridicat imediat pentru a denunţa afirmaţii care reamintesc, potrivit acestora, stereotipul "dublei supuneri" presupuse a evreilor, care nu ar fi "loiali" ţării în care trăiesc.

Textul adoptat joi cu o largă majoritate condamnă antisemitismul, dar şi discriminările anti-musulmane, precum şi "intoleranţa faţă de orice minoritate". 

Ilhan Omar a fugit de războiul din Somalia la vârsta de 8 ani. După ce a petrecut patru ani în lagărul de refugiaţi din Kenya, familia ei s-a stabilit la sfârşitul anilor 1990 în Minnesota. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.