O curte federală de apel a decis miercuri că procurorul districtual din Manhattan poate exercita o citaţie prin care solicită declaraţiile fiscale ale lui Donald Trump şi alte documente financiare în cadrul unei investigaţii penale referitoare la preşedintele american şi afacerile sale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o decizie luată cu 3 voturi la zero, curtea de apel din Manhattan a respins argumentele preşedintelui că citaţia este exagerată şi echivalentă cu o hărţuire politică din partea procurorului districtual din Manhattan, democratul Cyrus Vance.

”Preşedintele are o povară dificilă şi o sarcină de neinvidiat: de a face acuzaţii plauzibile care să convingă curtea că citaţia primită nu poate servi obiectului unei investigaţii pe care ar putea-o urmări în mod legitim marele juriu. Plângerea sa nu a reuşit să facă acest lucru”, a scris judecătorul.

Jay Sekulow, un avocat al lui Trump, a spus că preşedintele va face apel la Curtea Supremă, pentru a solicita blocarea punerii în aplicare a citaţiei.

Curtea a suspendat punerea în aplicare a citaţiei de către procurorul Cyrus Vance, oferind timp preşedintelui Trump să solicite Curţii Supreme, pentru a doua oară, să intervină în acest caz şi să blocheze permanent citaţia.

Curtea Supremă a mai dat o decizie în acestă lungă dispută, respingând în iulie argumentul lui Trump că are imunitate faţă de investigaţiile penale în perioada în care este preşedinte.

Dar curtea a arătat că Trump poate ridica alte obiecţii faţă de citaţia de mare juriu adresată firmei sale de contabilitate, Mazars USA, care cere declaraţiile sale corporative şi personale aferente perioadei 2011-2018.

Vance a emis citaţia în august 2019. Trump candidează pentru un nou mandat de preşedinte, în alegerile din 3 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.