Poliţia britanică a identificat doi suspecţi în otrăvirea cu noviciok a fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, potrivit unei surse apropoate anchetei citate de CNN, care dezvăluit totodată că britanicii au ”interceptat în Cipru un mesaj rus codat trimis Moscovei imediat după otrăvire, în care arată cu cuplul a părăsit Regatul Unit”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia crede că i-a identificat pe suspecţii otrăvirii şi că este vorba despre ”ruşi” - un progres major în anchetă, potrivit agenţiei Press Association (PA).

”Anchetatori cred că i-au identificat pe suspecţii atacului cu noviciok cu ajutorul unor (camere de supraveghere)”, comparând imaginile cu ”dosare ale unor persoane care au intrat în ţară în acea perioadă”, a declarat o sursă apropiată dosarului, citată de agenţia de presă britanică.

”Ei (anchetatorii) sunt siguri că ei (suspecţii) sunt ruşi”, a adăugat această sursă.

Contactat de AFP, Scotland Yard a refuzat să facă vreun comentariu, la fel ca Downing Street.

”Vedem multe versiuni diferite în ziare care nu au fost confirmate”, a declarat la BBC ambasadorul Rusiei în Regatul Unit Aleksandr Iakovleno, subliniind absenţa unor ”declaraţii oficiale”.

Otrăvirea fostului dublu agent rus şi a fiicei sale, la începutul lui martie, la Salisbury, în sud-estul Angliei, cu noviciok, un puternic agent neurotixic provenind dintr-un program chimic sovietic, a fost atribuită de Londra Moscovei, care neagăorice implicare.

Cazul a declanşat o criză diplomatică între Kremlin şi Occident şi un val de expulzări încrucişate de diplomaţi fără precedent.

Spitalizaţi în stare critică, Iulia şi Serghei Skripal au fost externaţi din spital după mai multe săptămâni de îngrijiri.

Serghei Skripal, un fost colonel din serviciul de informaţii GRU al armatei ruse, a fost cndamnat în 2009 după ce a fost găsit vinovat de ”înaltă trădare” sub acuzaţia că le-a vândut informaţii britanicilor. El a beneficiat în 2010 de un schimb de spioni organizat între Moscova, Londra şi Washington şi s-a instalat în Anglia.

”CĂUTĂRI METICULOASE”

Cazul a fost relansat în ultimele săptămâni, după otrăvirea unui cuplu de britanici la Amesbury, în apropiere de Salisbury. Aceste două persoane au fost de asemenea victime ale agentului noviciok, dintr-un flacon, iar anchetatorii încearcă să stabilească dacă otrava provine din acelaşi lot cu cel cu care au fost contaminaţi iulia şi Serghei Skripal.

Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, este spitalizat în continuare, într-o stare ”gravă, dar stabilă”, după ce a fost internat în stare crticiă, pe 30 iulie. Partenera sa, Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, mamă a trei copii, nu a supravieţuit otrăvirii.

Noviciok se afla într-un flacon de parfum luat de pe jos de Charlie Rowley, a declarat pentru BBC fratle acestuia, Matthew Rowley, o informaţie care nu a fost confirmată, până acum, de căytre poliţie.

Potrivit PA, anchetatorii lucrează la posibilitatea ca Sturgess să-şi fi pulverizat produsul direct pe piele, crezând că era vorba despre un banal flacon de parfum. Defuncta ar fi fost ”expusă la cel puţin de zece ori cantitatea de agent neurotoxic cu care au intrat în contact (membrii familiei) Skripal”, adaugă agenţia.

La cererea Londrei, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a trimis la faţa locului o echipă cu scopul să ”stabilească în mod independent natura” substanţei incriminate, a anunţat miercuri organizaţia.

”Echipa OIAC a prelevat eşantioane” care urmează să fie analizate, a adăugat ea.

Continuându-şi investigaţiile, poliţia a început să efectueze căutări ”meticuloase” într-un parc din Salisbury, iar o ”anchetă publică” a fost deschisă joi, în paralel cu această activitate a poliţiei.

Într-o scurtă audienţă s-a arătat că Dawn Sturgess a suferit pe 30 iunie o ”insuficienţă respiratorie”.

În Regatul Unit, rolul acestui tip de anchetă este să stabilească faptele, însă fără să pronunţe condamnări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.