Doi poliţişti francezi aflaţi într-o misiune de supraveghere au fost bătuţi crunt şi răniţi prin împuşcare de către necunoscuţi care le-au furat armele din dotare, miercuri seara, la Herblay, în Val-d'Oise, o faptă de o ”violenţă de necrezut” potrivit ministrului francez de Interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membri ai Poliţiei Judiciare din Cergy-Pontoise, cei doi poliţişti victime ”au fost luaţi prin surprindere”, către ora locală 22.30 (23.30, ora României), în timp ce se aflau într-o misiune de supraveghere în maşina lor, banalizată, au declarat joi surse judiciare. Ei au fost spitalizaţi în regiunea pariziană.

Unul dintre poliţişti, împuşcat de patru ori - la nivelul vezicii şi arterei femurale - a fost rănit grav, iar viaţa îi este în pericol, a declarat pentru AFP Ludovic Collignon, de la Siindicatul poliţiei Alliance. Al doilea poliţist a fost împuşcat de două ori în coapsă şi în picior.

”Ei au fost scoşi din maşină, bătuţi crunt, iar apoi s-a tras în ei şi li s-au furat armele de serviciu”, a anunţat Collignon.

”Susţinere totală faţă de cei doi poliţişti ainoştri violent atacaţi în această noapte în Val d-Oise în timpul serviciului”, a scris pe Twitter ministrul de Interne Gérald Darmanin.

”Aceste acţiuni - tiruri cu arma de foc în forţele noastre de ordine - sunt de o violenţă de necrezut. Se face totul pentru a se găsi autorii”, a adăugat ministrul, care urma să-i viziteze joi dimineaţa, potrivit anturajului său.

”Este o dramă de nesuportat. Sper, bineînţeles, ca vinovaţii să fie arestaţi şi judecaţi”, a declarat la BFMTV ministrul francez al Justiţiei Eric Dupond-Moretti, care şi-a exprimat ”susţinerea” faţă de poliţişti.

Primarul din Herblay, Philippe Rouleau (LR) a declarat pentru BFMTV că poliţiştii au fost ”descoperiţi de către trei indivizi”.

”Cred că ei nu ştiau că sunt poliţişti. A avut loc o încăierare, iar loviturile au fost teribile. În timpul încăierării agresorii le-au luat armele şi au tras de aproape, Cred că un foc de armă a atins bazinul unuia dintre cei doi poliţişti, cel care riscă să moară”, a adăugat el.

Această agresiune a provocat un val de condamnări politice. Preşedinta regiunii Ile-de-France Valérie Pécresse a evocat pe Twitter o ”agresiune ultraviolentă care le aminteşte tuturor celor care au uitat că impunerea respectării legii în teritoriu este un angajament cu riscul vieţii!”.

CONDAMNĂRI POLITICE

Marine Le Pen a atacat Guvernul,. pe Twitter. ”Ce trebuie făcut ca Guvernul să ia situaţia în serios şi să decreteze o enormă strângere a şurubului împotriva criminalităţii?”.

Potrivit unui studiu publicat în noiembrie 2019 de Observatorul naţional al delincvenţei şi reacţiei penale (ONDRP), poliţia franceză a înregistrat 12.853 de agenţi răniţi în 2018, în creştere cu aproape 16% faţă de 2017.

În total 6.002 agenţi au fost răniţi într-o misiune de poliţie (cu 16% în plus faţă de 2017), reprezentând cea mai importantă creştere anuală înregistrată şi cel mai mare nivel din 2009.

În 11% din cazuri (faţă de 8% în 2017), rănile au fost cauzate cu o armă (de foc, albă), adică 666 de poliţişti au fost răniţi cu o armă în misiune, faţă de 418 în 2017, reprezentând o creştere de aproape 60%. Şi în acest caz este vorba despre cel mare nivel din 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.