Arabia Saudită a executat doi pakistanezi, condamnaţi la moarte după ce au fost găsiţi vinovaţi de trafic cu cocaină, o premieră în acest tip de infracţiuni după aproape trei ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Execuţiile au avut loc joi, în regiunea Riadului, potrivit agenţiei oficiale saudite de presă SPA.

Autorităţile au vut astfel să arate ”voinţa Guvernului de a lupta împotriva tuturor felurilor de droguri, din cauza distrugerilor grave pe care acestea le cauzează oamenilor şi societăţii”, potrivit SPA.

Aceste omucideri ”calcă în picioare” moratoriul anunţat de către Comisia saudită a Drepturilor Omului, în ianuarie 2021, privind pedepsirea cu moartea a infracţiunilor legate de droguri, a denunţat joi Amnesty International.

”Această intensificare izbitoare a recurgerii la pedeapsa cu moartea a acestei ţări anul acesta dezvăluie adevărata faţă a autorităţilor saudite, ascunsă în spatele aşa-zisului program de reforme progresiste pe care le prezintă lumii”, acuză directoarea adjunctă interimară a Amnesty international însărcinată cu Orientul Mijlociu şi Africa de Nord Diana Semaan.

În martie, Arabia Saudită a provocat un val de indignare în lume, după execuţia-record a 81 de persoane - într-o singură zi -, acuzate de terorism.

În total, 128 de persoane au fost executate în regatul sunnit în 2022 - aproape dublu faţă de 2021, în care au fost executate 69 de persoane.

În 2020, 27 de persoane au fost executate în Arabia Saudită, iar în 2019 187 de persoane.

Execuţiile de joi sunt primele în Arabia Saudită în legătură cu traficul de stupefiante din ianuarie 2020, potrivit unui bilanţ AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.