Doi lideri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost ucişi - într-un raid al forţelor americane - în estul Siriei, anunţă Comandamentul Militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţe CENTCOM ”au efectuat cu succes un raid cu elicopterul în estul Siriei” duminică şi a ucis ”doi conducători ai organizaţiei Statul Islamic”, anunţă într-un comunicat Comandamentul.

Unul dintre cei doi a fost identificat ca fiind Anas, un lider al grupării în Siria ”care a fost implicat în planificarea operaţiunilor sângeroase” în estul ţării.

CENTCOM nu furnizează nicio informaţie, în comunicat, despre a cealaltă victimă.

”Bilanţul iniţial arată că nu au existat victime civile”, precizează duminică CENTCOM în acest comunicat, în care subliniază angajamentul Statelor Unite de a înfrunta ameninţarea reprezentată de organizaţia extremistă ”în parteneriat cu forţe locale”.

Potrivit directorului Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), Rami Abdel Rahman, operaţiunea a fost efectuată în cooperare cu elemente din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), comunate de combatanţi kurzi, la Al-Zor, un sat în provicnia Deir Ezzor.

Sute de militari americani, desfăşuraţi în nord-estul Siriei, în cadrul coaliţiei antijihadiste, continuă să lupte împreună cu FDS şi să ţintească lideri SI în această ţară, după înfrângerea grupării în Irak, în 2017, şi în Siria în 2019.

La 27 ocrombrie 2019, Statele Unite au anunţat moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operaţiune amrticană în nord-vestul Siriei.

În februarie, succesorul lui al-Baghdadi, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourashi, a fost ucis într-o operaţiune specială americană, în nord-vestul Siriei.

SI a anunţat la 30 septembrie moartea succesorului acestuia din urmă, Abu Hassan al-Hashimi al-Qourashi, fără să precizeze circumstanţele.

Potrivit CEMTCOM, el a fost ucis la jumătatea lui octombrie, într-o operaţiune în provincia Deraa (sud), de către foşti rebeli.

El a fost înlocuit imediat cu Abu Al-Hussein al-Husseini al-Qourachi, potrivit SI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.