Doi bărbaţi suspectaţi de atacuri de tip ransomware vizând întreprinderi au fost arestaţi săptămâna trecută în Ucraina, în cadrul unei operaţiuni coordonate între Jandarmeria franceză, poliţia federală americană (FBI) şi agenţia europeană de poliţie Europol, potrivit unor surse concordante, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Gruparea criminală organizată este suspectată de faptul că a comis o serie de atacuri ţintite vizând întreprinderi mari în Europa şi în America de Nord începând din aprilie 2020”, cu ajutorul unor programe de tip malware, a precizat marţi, într-un comunicat, Europol.

Date sensibile au fost furate unor societăţi, cărora le erau încriptate fişiere, se arată în comunicat.

În vederea unei recuperări, întreprinderile atacate era îndemnate să achite ”o răscumpărare în valoare de mai multe milioane de euro” şi erau ameninţate că, altfel, fişierele respective aveau să fie difuzate pe dark web, precizează Europol.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, reţeaua ţintea întrprinderi franceze şi cerea răscumpărări cuprinse între cinci şi 70 de milioane de euro.

Cooperarea între poliţia ucraineană, şase jandarmi de la Centrul de luptă împotriva criminalităţii digitale (C3N), patru anchetatori de la Biroul Federal american de Investigaţii (FBI), doi specialişti de la Centrul European de Infracţionalitate Cibernetică din cadrul Europol şi un ofiţer de la Interpol, o organizaţie internaţională de cooperare poliţienească, a condus la arestarea celor doi suspecţi în Ucraina, la 28 septembrie.

În cursul unui număr de şapte percheziţii, ”au fost confiscate 375.000 de dolari în numerar şi două vehicule de lux în valoare de 217.000 euro”, precizează Europol în comunicat.

Active în valoare totală de 1,3 miliarde de euro au fost, de asemenea, blocate.

În urma unor atacuri de tip ransomware în Franţa, o anchetă cu privire la ”acces şi menţinere frauduloase într-un sistem de procesare automatizată a datelor, obstrucţionarea funcţionării (acestui) sstem, introducere şi modificare frauduloase de date într-un sistem, extorcare în bandă organizată şi asociere de răufăcători” a fost deschisă la 29 septembrie 2020, a anunţat Parchetul din Paris, contactat de AFP.

Investigaţiile au fost încredinţate jandarmilor de la C3N, preciează parchetul.

Experţi în infracţionalitate digitală exploatau în continuare fişiere informatice în vederea identificării altor protagonişti ai acestei reţele, a anunţat sursa apropiată anchetei citată.

Rezultatul arestării celor doi suspecţi nu a fost comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.