Documentele descoperite la proprietatea fostului preşedinte american Donald Trump din Florida au fost probabil ascunse ca parte a unui efort de a obstrucţiona o investigaţie a FBI, spun oficialii Departamentului de Justiţie, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un dosar în instanţă, departamentul a precizat că ”s-au depus eforturi probabil pentru a obstrucţiona” ancheta privind folosirea de către Trump a materialelor clasificate.

Dosarul a fost un răspuns la solicitarea lui Trump ca o parte independentă să supravegheze o parte a cazului în curs.

Trump neagă acuzaţiile care i-au fost aduse.

După ce li se termină mandatul, preşedinţii Statelor Unite trebuie să transfere toate documentele şi e-mailurile lor către Arhivele Naţionale. FBI investighează dacă Trump a gestionat necorespunzător înregistrările, transferându-le de la Casa Albă la reşedinţa sa Mar-a-Lago, după ce şi-a încheiat mandatul în ianuarie 2021.

În dosarul publicat marţi, şeful contrainformaţiilor din cadrul Departamentuluiui de Justiţie, Jay Bratt, a oferit cea mai clară imagine de până acum a încercărilor departamentului de a obţine documente de la fostul preşedinte.

Drept urmare, o echipă a Arhivelor Naţionale a vizitat proprietatea lui Trump din Mar-a-Lago în ianuarie, o echipă FBI a vizitat-o în iunie şi pe 8 august, FBI a organizat o percheziţie a casei.

În ianuarie, Arhivele Naţionale au recuperat 15 cutii cu înregistrări ale Casei Albe de la Mar-a-Lago, unde au descoperit că înregistrările extrem de clasificate erau ”desfăcute” şi ”amestecate cu alte înregistrări” – unele pagini fuseseră rupte.

După ce a aflat că aceste conţineau ”rapoarte foarte clasificate”, Departamentul de Justiţie şi FBI-ul au început investigaţii şi au găsit dovezi că ”zeci de cutii suplimentare” care probabil conţineau informaţii clasificate au rămas încă pe proprietatea sa fostului lider american.

Pe 3 iunie, trei agenţi FBI şi un avocat al Departamentului Justiţiei au sosit la Mar-a-Lago pentru a aduna materiale. Potrivit avocaţilor lui Trump, acesta le-a spus: ”Orice aveţi nevoie, spuneţi-ne”.

Însă agenţilor li s-a ”interzis în mod explicit” de către reprezentanţii săi să inspecteze interiorul unei magazii de pe proprietatea lui Trump, potrivit ultimului dosar.

Bratt mai a spus că acest lucru nu oferă ”nicio oportunitate pentru guvern să confirme” că nu au rămas documente clasificate la proprietate.

S-au găsit, de asemenea, dovezi că înregistrările au fost ”probabil ascunse şi scoase” din depozit şi că ”probabil” că au fost întreprinse eforturi pentru a obstrucţiona ancheta, au mai explicat oficialii.

În urma vizitei din iunie, echipele FBI au percheziţionat din nou proprietatea în august şi au găsit peste o sută de documente clasificate, de două ori mai multe documente clasificate găsite ”în câteva ore”, comparativ cu ”percheziţia atentă” pe care echipa lui Trump a pretins că a efectuat-o anterior.

Bratt a subliniat că acest lucru ”pune la îndoială amploarea cooperării în această chestiune”.

La acea vreme, Trump a respins acuzaţiile că ar fi administrat greşit înregistrările oficiale drept ”fake news” (n.r. ”ştiri false”).

De asemenea, el a deschis un proces referitor la o listă detaliată a bunurilor care i-au fost confiscate din locuinţă şi cere guvernului să returneze orice obiect care nu intră în domeniul de aplicare al mandatului de percheziţie.

Avocaţii lui Trump au cerut ca un avocat terţ ”neutru” - cunoscut ca un maestru special - să fie adus pentru a stabili dacă dosarele confiscate sunt asigurate prin privilegiul executiv, care le permite preşedinţilor să păstreze anumite comunicări sub secret.

În cel mai recent dosar al instanţei este specificat faptul că orice documente prezidenţiale confiscate în cadrul mandatului de percheziţie ”aparţin Statelor Unite, nu fostului preşedinte”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.