Votanţii britanici sunt aşteptaţi joi la urne pentru a face o alegere crucială cu privire la viitorul ţării post-Brexit, după ce premierul Theresa May a ales să convoace alegeri anticipate într-o încercare de a elimina orice opoziţie parlamentară faţă de planul conservatorilor de a scoate ”dur” Marea Britanie din Uniunea Europeană, relatează The Telegraph şi Strait Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Theresa May, un politician conservator dur, cu pantofi mereu în centrul atenţiei presei
CITEȘTE ȘI PORTRET: Jeremy Corbyn, politicianul antisistem cu “factorul X”
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ: Cum a irosit Theresa May avansul enorm pe care îl avea în sondaje înainte de a convoca alegerile
DOCUMENTAR: Programele electorale ale principalelor partide aflate în cursa pentru alegerile din Marea Britanie
CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR: Programele electorale ale principalelor partide aflate în cursa pentru alegerile din Marea Britanie

Secţiile vor fi deschise de la 7.00 la 22.00, iar cele mai multe sunt organizate în instituţii publice, primării sau şcoli din Marea Britanie.

Ce se va decide?

Alegerile generale vor fi organizate în 650 de circumscripţii din Marea Britanie.

De asemenea, noua majoritate parlamentară va avea opţiunea de a forma un nou guvern sau poate să fie vorba despre o coaliţie de guvernare dacă niciun partid nu reuşeşte să obţină majoritatea în Parlament.

De ce premierul a convocat alegeri anticipate?

Premierul Theresa May a atras atenţia asupra diviziunilor parlamentare care riscă să blocheze negocierile pentru Brexit şi a susţinut că vrea ”unitate” în palatul Westminster înainte de începerea unor negocierie extrem de complexe pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

May a declarat că britanicii vor certitudine, stabilitate şi o conducere puternică după referendumul de Brexit,

”Ţara se reuneşte, dar acelaşi lucru nu se întâmplă în Westminster”.

De ce alegerile au fost convocate acum?

Liderii conservatori i-au cerut insistent premierului britanic să convoace alegeri anticipate, tocmai pentru a profita de un avans considerabil în faţa laburiştilor lui Corbyn.

May a sugerat că a luat o decizie în timpul vacanţei parlamentare de Paşte, atunci când s-a retras în nordul Ţării Galilor.

Ea se bazează pe un avans considerabil în sondaje, precum şi pe faptul că liderii europeni vor fi pregătiţi abia în toamnă pentru a începe negocierile propriu-zise de Brexit.

Cum funcţionează alegerile anticipate?

Două treimi dintre parlamentariiu britanici trebuie să voteze o moţiune pentru a permite organizarea unor alegeri anticipate şi dizolvarea Parlamentului.

Parlamentarii britanici au votat în masă pentru organizarea alegerilor convocate de May.

Dacă premierul nu convoca alegeri anticipate, atunci următoarele alegeri generale erau programete să aibă loc pe 7 mai 2020.

Cine va câştiga?

Conservatorii au condus de la început în sondaje, deşi ei au pierdut un avans considerabil în ultima lună şi jumătate, căzând de la un avans de douăzeci de puncte procentuale la doar trei puncte în faţa laburiştilor lui Corbyn.

Unele sondaje arată rezultate duble pentru conservatori faţă de laburişti, sugerând o posibilă victorie pasivă pentru formaţiunea Theresei May.

Unii experţi extimează că formeaţiunea Theresei May ar putea să căştige în 56 de circumscripţii deţinute în acest moment de Partidul Laburist.

De ce sunt alegerile organizate într-o zi de joi?

Anul 1931 reprezintă ultima ocazie când alegerile britanice nu au fost organizate într-o zi de joi, iar alegîtorii au fost întâmpinaţi la urne într-o zi de marţi. Joi este ziua tradiţională de mers la piaţă, când cei mai mulţi oameni ajungeau în oraşele din Marea Britanie.

Cât va costa acest scrutin?

Cheltuielile totale ar putea să fie mai mici cu câteva milioane de lire sterline faţă de nota de plată pentru alegerile generale din 2015.

Perioada scurtă care a trecut de la convocarea alegerilor a dus la economii importante cu privire la campania laburiştilor şi conservatorilor, iar cheltuielile principalelor formaţiuni ar putea să fie cu până la 15 milioane de lire mai reduse decât în 2015. Atunci, conservatorii au fost primii clasaţi pe lista cheltuitorilor, după ce au investit 15,6 milioane de lire sterline în campania naţională, adică cu 3 milioane de lire mai mult decât laburiştii conduşi de Ed Miliband.

Ce s-a întâmplat în alegerile din 2015?

Conservatorii au obţinut o victorie importantă, după ce au câştigat în 331 de circumscripţii şi au format o majoritatea pentru a guverna singuri în Marea Britanie.

Atunci, conservatorii au avut o strategi nemiloasă de a viza tocmai circumscripţiile deţinute de liberali-democraţi, care făceau parte din coaliţia de guvernare a lui David Cameron.

Această strategie le-a adus conservatorilor un număr de 24 de parlamentari, în vreme ce liberal-democraţii au câştigat în doar opt cirscumscripţii din Marea Britanie.

Pierderea mai multor circumscripţii a dus la demisia lui Ed Miliband de la conducerea Partidului Laburist.

Care este miza?

În urma alegerilor generale, câştigătorii vor avea ocazia să negocieze ieşirea Marii Britanii din Uniuniea Europeană.

De asemenea, aceste alegeri vor întări mandatul parlamentar pentru guvernanţii de pe Downing Street.

Imigraţia este una dintre principalele probleme discutate în campanie, iar conservatorii sunt determinaţi să reducă la doar câteva mii de persoane migraţia netă - adică diferenţa dintre oamenii care vin şi cei care pleacă din Marea Britanie.

În prezent, migraţia netă este de 240.000 de persoane în fiecare an.

Laburiştii susţin că nu vor să-i transforme pe imigranţi în ţapi ispăşitori, dar vor ca aceştia din urmă să supravieţuiască fără să profite de pe urma ajutoarelor sociale din Marea Britanie.

De asemenea, ei nu îi vor lua în considerare pe studenţi în realizarea bilanţului imigraţiei anuale.

Noul lider se va ocupa şi cu ameninţarea teroristă, după ce două atentate teroriste au zguduit într-o perioadă de două săptămâni Marea Britanie.

Britanicii au acceptat un rol important în lupta globală de combatere a terorismului şi au o poziţie importantă în coaliţia internaţională împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

Alte probleme cheie sunt economia şi situaţia precară a Serviciului Naţional de Sănătate (NHS).

Cum funcţionează alegerile?

Sunt 650 de circumscripţii în întreaga ţara, iar conservatorii au nevoie de 326 de parlamentari pentru a-şi asigura o majoritate absolută în Camera Comunelor.

May avea o majoritate slabă de guvernare şi a convocat alegerile anticipate în speranţa că va putea să-şi întărească poziţia şi să elimine orice voce a opoziţiei înainte de începerea negocierilor pentru Brexit.

Fiecare circumscripţie este câştigată de acel candidat ce are cel mai mare număr de voturi, chiar dacă nu a primit 50% + 1.

Alegătorii nu-şi aleg în mod direct premierul, ci doar parlamentarii locali. Însă, guvernul este de obicei format de către formaţiunea care are majoritate parlamentă în Camera Comunelor şi liderul respectivei formaţiuni devine prim-ministrul Marii Britanii.

Ce urmează?

Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor şi rezultatele sunt aşteptate la primele ore ale dimineţii de 9 iunie. Apoi, regina îi va cere liderului majorităţii să formeze un nou guvern pe Downing Street.

Parlamentarii se vor reuni pe 13 iunie pentru a alege un preşedinte al Camerei Comunelor.

Regina Elisabeta a II-a va deschide activităţile noului legislativ într-o ceremonie programată pentru 19 iunie, atunci când vor începe şi noile negocieri pentru Brexit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.