Germania a fost până în prezent ocolită de atacuri jihadiste de amploare, însă poliţia suspectează un ”atac terorist probabil” după ce un camion a intrat luni seara în mulţime, într-o piaţă de Crăciun din Berlin, şi a ucis cel puţin 12 oameni, relatează AFP, care prezintă principalele atacuri jihadiste şi tentative de atacuri comise în această ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În schimb, mai multe atentate islamiste au fost comise în Germania începând din iulie, de către persoane izolate, iar alte planuri vizând atacuri au fost dejucate.

ATACURILE REVENDICATE DE STATUL ISLAMIC

- La 18 iulie 2016, un solicitant de azil minor, în vârstă de 17 ani, care a spus că este afgan, atacă cu toporul pasageri într-un tren, în apropiere de Wurtzbourg, în Bavaria (sud). Cinci persoane sunt rănite, iar autorul este ucis de poliţişti. A doua zi, gruparea Statul Islamic a revendicat atentatul - o premieră în Germania.

- Pe 24 iulie, un refugiat sirian, în vârstă de 27 de ani, a cărui solicitare de azil a fost respinsă, se detonează în centrul Ansbachului, un oraş cu 40.000 de locuitori, în Bavaria, în apropierea unui festival de muzică în aer liber. El este ucis în deflagraţie, iar 15 persoane sunt rănite. Agenţia Amaq, un organ de propagandă a Statului Islamic afirmă cu autorul atentatului este unul dintre ”soldaţii” acesteia.

- La 30 octombrie, Statul Islamic revendică uciderea unui adolescent, comisă cu 15 zile mai înainte la Hamburg. Potrivit poliţiei, victima, în vârstă de 16 ani, a fost înjunghiată în timp ce era cu o prietenă. Autorităţile germane nu l-au arestat niciodată pe suspect şi caută un individ în vârstă de 23-25 de ani de tip ”mediteraneean”.

TENTATIVE DE ATENTATE NEREVENDICATE

- În februarie 2016, o adolescentă germano-marocană, în vârstă de 16 ani, răneşte grav un poliţist, cu un cuţit, în Gara din Hanovra. Această acţiune a fost comisă ”la ordinul” Statului Islamic, potrivit poliţiei, însă organizaţia nu a revendicat niciodată atacul.

- În septembrie 2015, un irakian în vârstă de 41 de ani, eliberat condiţionat după ce a fost încarcerat pentru apartenenţă la o organizaţie ”teroristă” şi un proiect de atentat vizându-l pe premierul irakian în 2014, este ucis de poliţie după ce a rănit cu un cuţit o poliţistă la Berlin.

- În octombrie, un refigiat sirian care voia să atace un aeroport din Berlin este arestat înainte să treacă la fapte. El se sinucide în închisoare.

- La sfârşitul lui noiembrie, un agent din cadrul serviciilor de informaţii interne, un ”presupus islamist”, este arestat în timp ce căuta pe Internet complici cărora să le dea informaţii în vederea organizării unui atentat vizând sediul centralei din Koln (vest).

- Pe 16 decembrie, autorităţile au anunţat că un băiat germano-irakian, în vârstă de 12 ani, ”radicalizat”, este suspectat că a vrut să detoneze, la sfârşitul lui noiembrie un dispozitiv cu cuie, în două rânduri, inclusiv într-un rând într-o piaţă de Crăciun din Ludwigshafen (sud-vest). Însă dispozitivul artizanal nu a funcţionat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.