Şefa opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia denunţă vineri faptul că interviul difuzat joi de televiziunea de stat belarusă a jurnalistului de opoziţie Roman Protesevici, arestat după deturnarea unui avion Ryanair de către regimul lui Aleksandr Lukaşenko, a fost realizată sub presiune”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toate vodeourile de acest fel sunt filmate sub presiune. Nici măcar nu trebuie să se acorde atenţie acestor vorbe, pentru că ele sunt spuse după tortură. Sarcina deţinuţilor politici este să supravieţuiască”, a declarat ea presei la Varşovia, în Polonia.

Jurnalistul Roman Protasevici, arestat la Minsk, la bordul unui avion comercial, a apărut joi la televiziunea publică, unde şi-a mărturisit, în lacrimi, rolul pe care l-a jucat în manifestaţii antiguvernamentale, un interviu despre care opoziţia afirmă că l-a dat constrâns, scrie Reuters.

În cea de a treia sa apariţie publică după ce Minskul a obligat avionul companiei iralndeze low-cost Ryanair să aterizeze pentru a-l aresta, la 23 mai, Roman Protasevici recunoaşte că a complotat cu scopul de a-l doborî de la putere pe Lukaşenko, prin organizarea unor ”revolte”.

”Este dureros să vezi aceste «confesiuni». Părinţii săi cred că a fost torturat. Nu este Roman pe care-l cunosc”, a declarat un consilier de rang înalt al opozantei belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia, Franak Viacorka.

Roman Protasevici este ”ostaticul regimului”, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter Franak Viacorka, care îndeamnă ”să se facă tot ceea ce este posibil în vederea eliberării sale şi a celorlalţi 460 de deţinuţi politici”.

Contactată de Reuters, preşedinţia belarusă nu a comentat imediat.

În prima sa declaraţie publică după arestarea jurnalistului, Aleksandr Lukaşenko acuza, săptămâna trecută, Occidentul de faptul că vor să facă rău Belarusului şi dădea asigurări că Minskul a acţionat respectând dreptul internaţional.

Incidentul a provocat un val de critici la nivel internaţional.

Uniunea Europeană (UE), care a recomandat companiilor aeriene europene să evite spaţiul aeroan belarus, pregăteşte noisancţiuni împotriva Minskului.

Autorităţile belaruse îl prezintă pe Roman Protasevici drept un extremist care a incitat la violenţă. Ele dau asigurări că mărturisirile televizate ale membrilor opoziţiei sunt voluntare.

”Îmi recunosc vina în organizarea unor acţiuni masive neautorizate”, decară Roman Protasevici în acest interviu, în care îl elogiază pe Aleksandr Lukaşenko şi spune că este conştient de faptul că susţinătorii săi au să îi întoarcă spatele.

”L-am criticat mult pe Aleksandr Lukaşenko, dar după ce m-am implicat mai mult în probleme politice, am început să înţeleg că făcea lucruri bune şi îl respect”, declară jurnalistul în acest video de 90 de minute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.