Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi s-a întâlnit cu regele Iordaniei Abdallah al II-lea şi prinţul moştenitor al Abu Dhabi Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, în contextul în care comunitatea internţională se teme de noi violenţe la Ierusalim, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Violenţe care au izbucnit la jumătatea lui aprilie pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, un sector palestinian ocupat de Israel, alimentează temeri cu privire la o nouă escaladare, la un an de la Războiul de 11 zile între Israel şi Hamas, o mişcare islamistă armată palestiniană aflată la putere în enclava palestiniană Fâşia Gaza.

Cei trei lideri arabi au pledat în favoarea unei ”continuări a eforturilor readucerii liniştii la Ierusalim şi menţinerii statu-quoului legal şi istoric”, a anunţat un purtător de cuvânt al lui el-Sisi, Bassam Radi.

Potrivit statu-quoului musulmanii se roagă pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai scaru loc al iudaismului, însă nu credincioşii de alte religii.

Abdel Fattah el-Sisi şi Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, care s-au întâlnit la Cairo, la o masă, cu ocazia unei dezlegări în postul Ramadanului, sunt foarte îngrijoraţi de evoluţia la Ierusalim.

Iordania, care a încheiat un tratat de pace cu Israelul în 1994, administrează Esplanada Moscheilor, însă accesul la acest loc sfânt, pe care evreii îl numesc Muntele Tempului, este controlat de către Israel.

Egiptul, un nume greu în regiune, a acţionat în culise în vederea unui armistiţiu care a pus capăt Războiului de 11 zile în Gaza, în mai 2021.

Emiratele Arabe Unite (EAU), o monarhie petrolieră la Golful Persic, şi-au normalizat relaţile cu Israelul în 2020, în cadrul ”acordurilor Abraham”, semnate sub egida lui Donald Trump.

Abu Dhabi, la fel ca Ammanul, l-a convocat pe ambasadorul israelian, căruia i-a transmis că Israelul este de vină în noua escaladare a violenţelor.

Cei trei lideri au îndemnat Israelul din nou, duminică, ”să înceteze măsurile care subminează soluţia cu două state” - Israel şi Palestina - şi ”să revină la negocieri serioase în vederea soluţionării problemei palestiniene”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.