Guvernul catalan a anulat un discurs televizat oficial, la Barcelona, al preşedintelui separatist al Executivului Carles Puigdemont, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa locală a scris că Puigdemont urma să convoace alegeri regionale anticipate în acest discurs.

Alocuţiunea, prevăzută joi la ora locală 13.30 (14.30, ora locală), a fost amânat cu oră, iar apoi anulată.

Biroul lui Puigdemont nu a oferit vreo explicaţie cu privire la această anulare.

Liderul separatist urmează însă să vorbească joi, în sesiunea plenară a Parlamentului regional.

În cadrul acestei sesiuni, parlamentarii urmează să dezbată cum să reacţioneze faţă de planul Guvernului naţional de a prelua controlul asupra regiunii.

Senatul spaniol se întruneşte, la Madrid, pentru a dezbate măsuri în vederea opririi demersurilor secenioniste ale liderilor catalani.

MADRIDUL NU COMENTEAZĂ PÂNĂ NU VORBEŞTE PUIGDEMONT; DISENSIUNI ÎNTRE PP ŞI PSOE

Guvernul spaniol a anunţat anterior că nu are comentarii de făcut până nu vorbeşte Puigdemont .

Executivul de la Madrid  a precizat că va vorbi în Senat, unde o comisie îi examinează propunerile de plasare a Cataloniei sub tutelă, cu scopul de a opri demersurile separatiştilor.

Un senator din cadrul Partidului Popular (PP, conservator) al premierului Mariano Rajoy, Javier Arenas a declarat că, dacă Puigdemont convoacă alegeri anticipate, acest lucru nu va fi suficient să îşi oprească demersul, subliniind că este necesar totodată să fie restabilită legalitatea în regiune.

Partidul Socialist spaniol (PSOE, principala formaţiune de opoziţie) subliniază că este necesar ca Guvernul să oprească acest proces de plasare a Cataloniei sub tutelă în cazul în care regiunea convoacă alegeri în cadrul constituţional.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.