Directorul Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Mohammad Eslami anunţă sâmbătă că urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, la Viena, cu directorul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voi pleca duminică în Austria, pentru a participa la Adunarea Generală anuală a AIEA de la Viena, unde mă voi întâlni cu domnul Grossi şi cu omologii mei”, din alte state membre AIEA, anunţă, la televiziunea de stat, Mohammad Eslami.

Această Adunare Generală este prevăzută în perioada 26-30 septembrie.

Mohammad Eslami face această declaraţie după ce ”jandarmul nuclear” al ONU a anunţat la 7 septembrie că ”nu este în măsură să garanteze” faptul că programul nuclear iranian este ”exclusiv paşnic” - din cauza unei ”absenţe a unor progreselor” în problema a trei instalaţii nedeclarate, în care au fost găsite urme de uraniu în trecut, potrivit unui raport confidenţial

Acesta este unul dintre punctele de blocare a negocierilor lansate în aprilie 2021 în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian încheiat de teheran cu marile puteri, menit să limiteze programul nuclear iranian, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor impuse de către Statele Unite.

Teheranul a cerut în mai multe rânduri închiderea unei anchete AIEA cu privire la aceste instalaţii, o cerere refuzată de către Rafael Grossi, în lipsa unor răspunsuri ”credibile” din partea Republicii islamice.

Iranul denunţă o ”politizare” a AIEA şi a acestei anchete şi dă asigurări că a cooperat ”deplin” cu agenţia ONU.

”Sper ca discuţiile mele să pună capăt cât mai curând posibil acuzaţiilor false cu privire la anumite instalaţii”, a declarat Eslami, denunţând ”presiuni politice şi psihologice” exercitate asupra Iranului.

Preşedintele ianian Ebrahim Raisi a reafirmat, în discursul pe care l-a susţinut la Adunarea Generală a ONU, la New York, că ţara sa nu caută să se doteze cu arma nucleară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.