Parlamentul eston l-a ales marţi la conducerea ţării pe directorul Muzeului Naţional Alar Karis, un biolog, care devine astfel al cincilea preşedinte de la redobândirea independenţei Estoniei, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alar Karis, care a fost de asemenea auditorul general al Estoniei în perioada 2013-2018, era singurul candidat în alegerile prezidenţiale.

El este directorul Muzeului Naţional al Estoniei din 2017.

El a fost propus la funcţie de către partidele Reformei şi de Centru, membre ale coaliţiei aflate la putere.

Partidul EKRE (extremă dreapta, opoziţie), care a promovat anterior alt candidat, a refuzat într-un final să participe la vot.

Un candidat la preşedinţia estonă este necesar, pentru a fi ales, să obţină cel puţin 68 de voturi - adică o majoritate de două treimi dintre cele 101 voturi din Parlament.

Într-un prim tur de scrutin, luni, Karis a obţinut susţinerea a 63 de deputaţi, iar în tutul doi, marţi, 72 de voturi.

În discursul pe care l-a susţinut în faţa membrilor parlamentului, preşedintele-ales a promis să fie un ”bun partener al tuturor facţiunilor şi forţelor politice”.

Karis, născut în 1958, este un genetician şi biolog al dezvoltării.

El a studiat în Marea Britanie, în Estonia, Germania şi Olanda.

El predă la Universitatea din Tartu.

Alar Karis îi succedă în funcţie preşedintei Kersti Kaljulaid începând de la 11 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.