Directorul financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, s-a prezentat joi la Procuratura din Manhattan pentru a fi inculpat cu privire la eventuale delicte fiscale, scrie presa americană, o inculpare denunţată drept ”politică” de către întreprinderea fostului preşedinte american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Weisselberg, în vârstă de 73 de ani, unul dintre cei mai loiali oameni lui Donald Trump şi familiei acestuia, s-a prezentat el însuşi la biroul procurorului din Manhattan joi, la ora locală 8.30 (13.30, ora României), pentru a fi inculpat, potrivit presei americane.

Procurorul democrat Cyrus Vance, care anchetează de peste doi ani cu privire la eventuale fapte de corupţie în cadrul Trump Organization, nu a confirmat niciuna dintre aceste informaţii.

Însă Trump Organization a făcut-o în mod indirect într-un comunicat.

”Procurorul din Manhattan lansează urmăriri legate privind avantaje acordate unui angajat pe care nici fiscul şi nici alt procuror nu s-au gândit să le lanseze”, a denunţat un purtător de cuvânt al acestei întreprinderi familiale, cu sediul în TrumpTower pe celebrul 5th Avenue, la Manhattan.

Allen Weisselberg ”este folosit ca un pion de către procurorul din Manhattan (...) cu scopul de a încerca să-i facă rău fostului preşedinte” Donald Trump, se arată în acest comunicat.

”Aceasta nu este justiţie, este politică”, denunţă purtătorul de cuvânt.

Actul acuzării lui Weisselberg urmează să fie făcut public joi seara (ora locală), după înfăţişarea septuagenarului în faţa unui judecător.

Potrivit unor surse anonime, citate de presa americană, cel care a început să muncească pentru tatăl lui Donald Trump, în anii '70, ar urma să fie inculpat cu privire la delicte fiscale referitoare la avantaje în natură primite în calitate de director şi nedeclarate fiscului, precum, între altele, apartamente închiriate gratuit, suportarea unor cheltuieli cu şcolarizarea fiuluia cestuia, maşini de lux.

Trump Organization, din care fac parte cluburi de golf, hoteluri de lux şi alte proprietăţi imobiliare, ar urma de asemenea să fie inculpată, potrivit acestor surse.

TRMP, CRUŢĂAT PENTRU MOMENT

Întreprinderea ar putea fi acuzată de faptul că şi-a subestimat sau supraevaluat în mod voit active, după caz, ceea ce ar putea constitui delicte de fraudă fiscală sau fraudarea asigurărilor.

Aceste inculpări ar fi primele rezultate ale unei anchete lansate în urmă cu peste doi ani de către Cyrus Vance, la care a participat, de asemenea, procurorul general al statului New York Letitia James, o aleasă democrată la rândul său.

Vance a luptat timp de luni de zile pentru a obţine declaraţiile de impozit ale fostului magnat newyorkez, primul preşedinte american din anii '70 care nu le-a publicat.

Fostul preşedinte republican, care menţine ambiguitatea asupra unei eventuale candidaturi în alegerile prezidenţiale din 2024 şi care a susţinut săptămâna trecută primul său mare miting după ce a plecat de la Casa Albă, ar urma să nu fie inculpat în acet stadiu al anchetei, şi niciun alt membru al familiei sale, potrivit surselor citate de presa americană.

Însă ancheta ar urma să continue în lunile viitoare.

În cazul în care Weisselberg este inculpat numai cu privire la aceste avantaje în natură - un delict relativ minor -, numeroşi observatori estimează că inculparea sa ar putea avea drept un prim scop să-l convingă să coopereze cu anchetatorii, în contextul în care cunoaşte toate dedesubturile afacerilor familiei Trump, să-i ajute astfel să-şi susţină dosarele şi să formuleze capete de inculpare mai substanţiale - o tactică folosită frecvent de către procurorii americani.

Donald Trump a fost, în 2016, primul miliardar care a ajuns la Casa Albă.

La plecarrea sa către Washington, el a refuzat să-şi cedeze întreprinderea şi i-a lăsat pur şi simplu frâiele lui Allen Weisselberg şi celor doi fii ai săi mai mari, Donald Junior şi Eric Trump.

Însă toată lumea se aşteaptă ca ancheta lui Vance să continue.

Unul dintre avocaţii Trump Organization a recunoscut, la începutul săptămânii, că Trump ”nu a scăpat încă”.

Numeroşi adversari ai fostului preşedinte se bucură în mod public de probleme judiciare ale întreprinderii acestuia şi aşteaptă cu nerăbdare ca Trump să fie inculpat în mod direct.

Fostul său avocat personal Michael Cohen, primul din anturajul Trump care a fost inculpat şi apoi condamnat la trei ani de închisoare, în 2018, după ce a pledat vinovat într-o înţelegere cu procurorii, scria miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter că se ”roagă pentru ziua aceea”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.