Negociatorul Uniunii Europene în discuţiile nucleare cu Iranul, Enrique Mora, a declarat miercuri că este ”destul de sigur” că se va ajunge la un acord, în timp ce diplomaţi de rang înalt din Marea Britanie, Franţa şi Germania au spus că au avut loc progrese tangibile, dar că succesul nu este garantat, întrucât mai sunt de rezolvat probleme foarte dificile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt foarte sigur că va exista un acord final ... Cred că suntem pe drumul cel bun şi vom obţine un acord", a declarat reporterilor Enrique Mora, care coordonează discuţiile indirecte între Iran şi Statele Unite, la încheierea unei a patra runde de negocieri la Viena.

Negocierile au fost reluate pe 7 mai între părţile rămase în acord, Iran, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania, care se întâlnesc în subsolul unui hotel de lux, în timp ce delegaţia americană îşi are sediul într-un hotel de vis-a-vis. Discuţiile au fost suspendate miercuri pentru o săptămână.

Iranul a refuzat să poarte discuţii directe cu Statele Unite cu privire la modul de reluare a respectării acordului, pe care fostul preşedinte Donald Trump l-a abandonat în 2018, determinând Teheranul să înceapă încălcarea condiţiilor sale aproximativ un an mai târziu.

Diplomaţii din Marea Britanie, Franţa şi Germania au spus că este vital ca Iranul şi agenţia atomică a ONU să găsească o modalitate de a asigura continuitatea monitorizării de către agenţie a activităţilor iraniene, având în vedere că o înţelegere tehnică urma să se încheie în curând.

"Accesul AIEA va fi, desigur, esenţial pentru eforturile noastre de a restabili JCPoA (Planul de Acţiune Comprehensiv Comun), întrucât un acord nu poate fi pus în aplicare fără acesta", au declarat diplomaţii Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, într-o declaraţie.

Trimisul Rusiei, Mihail Ulyanov, a declarat pe Twitter că participanţii au considerat că s-au înregistrat progrese bune după ultima rundă şi că un acord este „la îndemâna”.

Ulyanov a spus că speră că săptămâna viitoare va fi runda finală. Întrebat dacă poate afirmă că va exista o înţelegere în runda următoare, Mora a spus: "Nu pot aventura o astfel de predicţie. Ceea ce pot anticipa este că va exista un acord, da, sigur."

Înaintea reuniunii, principalul negociator nuclear al Iranului, Abbas Araqchi, a declarat pentru televiziunea de stat iraniană că s-au înregistrat progrese ”bune” în cadrul discuţiilor, dar că ”mai multe aspecte cheie au necesitat discuţii suplimentare”.

Elementul central al acordului iniţial a fost angajamentul Iranului de a restrânge programul său nuclear, pentru a face mai dificilă obţinerea materialului fisionabil pentru o armă nucleară, în schimbul reducerii sancţiunilor SUA, UE şi ale ONU.

"Se conturează un acord. Rxistă un punct de vedere comun referitor la ceea ce mai este necesar pentru revenirea SUA în #JCPOA, ridicarea sancţiunilor aferente şi reluarea angajamentelor nucleare de către Iran", a scris Mora pe Twitter, referindu-se la Planul de Acţiune Comprehensiv.

Oficialii au declarat că speră să ajungă la un acord până pe 21 mai, când urmează să expire un acord între Teheran şi AIEA, agenţia nucleară a ONU, privind monitorizarea continuă a unor activităţi nucleare iraniene.

Mora a precizat că Iranul continuă să negocieze cu AIEA pentru prelungirea acestui acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.