Un diplomatt iranian, Assadollah Assadi, în vârstă de 49 de ani, a fost condamnat joi, de către justiţia belgiană, la 20 de ani de închisoare cu privire la plănuirea unui atentat care viza o reuniune a unor opozanţi ai regimului de la Teheran în apropiere de Paris, în 2018, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Assadollah Assadi se afla, la acea vreme, în post la Ambasada Iranului în Austria.

Atentatul - dejucat de către autorităţile belgiene - viza, la 30 iunie 2018, la Villepinte, în apropiere de Paris, marea adunare anuală a Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), o coaliţie de opozanţi din care face parte gruparea Mujehedinii Poporului (MEK).

În dimineaţa lui 30 iunie 2018, un cuplu de belgiano-iranieni cu domiciliul la Antwerpen (nord) a fost arestat de către poliţia belgiană, la Bruxelles, în posesia a 500 de grame de TATP şi a unui detonator, în maşină.

Arestarea a avut loc în ultimul moment, iar adunarea a putut să aibă loc cu invitaţi americani, între care şi Rudy Giuliani, britanici şi francezi.

În octombrie 2018, Parisul a acuzat Ministerul iranian al Informaţiilor că se află în spatele acestui atentat ratat, acuzaţii respinse de către Teheran.

Completul de la un tribunal din Antwerpen a dat astfel curs, în pronunţarea pedepsei, cererii parchetului federal belgian, competent în domeniul terorismului.

El condamnă, de asemenea, trei complici belgieni de origine iraniană ai diplomatului - cuplul arestat, Nassimeh Naami, în vârstă de 36 de ani, şi Amir Saadouni, în vârstă de 40 de ani, şi Mehrdad Arefani, în vârstă de 57 de ani - la pedepse cuprinse între 15 şi 18 ani de închisoare.

Justiţia le retrage totodată celor trei cetăţenia belgiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.