Rusul Andrei Medvedev, în vârstă de 26 de ani, care se prezintă drept un dezertor din grupul paramilitar rus Wagner, urmează să fie judecat în Norvegia, unde s-a refugiat în ianuarie, prin Arctica, cu privire la faptul că a fost implicat într-o încăierare la Oslo, anunţă parchetul norvegian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tânărul rus a fost arestat în noaptea de marţi spre miercuri, în urma unei încăierări, în exteriorul unui bar, în capitala norvegiană, potrivit actului inculpării, după care AFP scrie că a obţinut o copie.

Circumstanţele exacte ale încăierării nu au fost precizate, însă documente judiciare arată că Andrei Medvedev, în stare de ebrietate, s-a opus arestării, iar apoi i-a atacat fizic pe poliţişti după ce a ajuns la postul de poliţie.

El urmează să fie judecat la 25 aprilie.

El spune că a luptat în Ucraina, în uniforma Wagner, timp de patru luni, după care a dezertat, în noiembrie.

El a traversat frontiera ruso-norvegiană, în Arctica, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, printre sârmă ghimpată, sub gloanţele grănicerilor ruşi, care l-au urmărit cu câini, potrivit versiunii sale.

Tânărul a cerut azil în Norvegia şi s-a declarat pregătit să depună mărturie despre brutalitatea grupului Wagner, o contribuţie ce poate fi preţioasă în clarificarea problemei crimelor de război de care Rusia este acuzată în Ucraina.

El dă asigurări că are cunoştinţă despre execuţii ale Wagner ale unor mercenari care refuzau să se întoarcă să lupte şi declară că deţine o înregistrare video care surprinde aceste execuţii.

De la sosirea sa în această ţară scandinavă, unde a fost interogat de către o unitate a poliţiei însărcinată să ancheteze cu privire la crime de război, Andrei Medvedev le-a dat de furcă autorităţilor.

În ianuarie, el a fost arestat pentru scurt timp, potrivit avocatului său, din cauza ”unor încălcări ale regulilor de securitate sub care este plasat”.

Câteva zile mai târziu, acelaşi avocat, Brynjulf Risnes, a refuzat să-l mai reprezinte, fără să dea explicaţii de ce.

Numeroase întrebări rămân fără răspuns despre personalitatea lui Andrei Medvedev, cariera sa şi circumstanţele fugii sale din Rusia.

Mulţi experţi estimează că acest fost mercenar nu a putut să traverseze frontiera extrem de bine păzită fără să fie ajutat.

AFP nu a fost în măsură să confirme în mod independent veridicitatea declaraţiilor lui Andrei Medvedev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.