Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin, care au discutat vineri la telefon timp de aproximativ oră şi jumătate despre situaţia sanitară din cauza pandemiei covid-19 şi despre criza ucraineană, au ”constatat un dezacord”, dar aiu convenit asupra ”necesităţii unei dezescaladări”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele rus a reiterat, fără vreo surpriză, motivele care au condus la situaţia actuală, în opinia sa vina NATO că s-a apropiat de Rusia”, a anunţat vineri Palatul Elysée.

Macron a îndemnat, la rândul său, Rusia ”să respecte suveranitatea statelor”, în vederea unei ”încrederi” şi”securităţii” în Europa.

”S-a constatat dezacordul, însă cei doi preşedinţi sunt de acord asupra unei continuări a dialogului şi ca europenii să ia parte la acest dialog”, potrivit preşedinţiei franceze.

Palatul Elysée, care evocă un dialog ”dificil” cu Moscova, anunţă că ”preşedinţii (francez şi rus) au convenit că există o cale către o dezescaladare şi către un dialog structurat”.

Mişcări militare importante sugerează că Occidentul se pregăteşte în vederea unei eventuale invazii ruse a Ucrainei - care ar urma să începă în Donbas (est).

Aceste manevre creează îngrijorare şi l-au determinat pe Emmanuel Macron să-l întrebe pe Vladimir Putin ce intenţii are.

”Preşedintele rus a negat intenţii ofensive şi şi-a exprimat dorinţa să avansăm împreună în aplicarea acordurilor (de pace) de la Minsk”, potrivit preşedinţiei franceze, care subliniază că obiectivul este o concentrare asupra unei ”dezescaladări”.

După convorbirea la telefon cu Putim, Macron a discutat la telefon cu omologul său ucrainan Volodimir Zelenski.

El a reiterat ”deplina solidaritate a Franţei cu Ucraina” şi ”hotărârea sa de a apăra integritatea teritorială şi suveranitatea acestei ţări într-un context foarte volatil”.

Macron şi Zelenski ”au convenit să continue eforturi în favoarea unei dezescaladări şi dialogului, în cadrul unor negocieri în formatul Normandia, sub egida Franşei şi Germaniei, în vederea unei puneri în aplicare a acordurilor (de pace) de la Mnsk”, potrivit preşedinţiei franceze.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.