Un deputat, Ian Austin, şi-a anunţat vineri demisia din Partidul laburist, acuzând principala formaţiune britanică de opoziţie că este ”roasă” de antisemitism, el urmându-i astfel pe alţi opt foşti deputaţi laburişti, care au înfiinţat un ”grup independent” în Parlament, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi este ruşine de Partidul Laburist sub conducerea lui Jeremy Corbyn”, afirmă Ian Austin în ziarul Express & Star.

”Partidul este mai dur cu oamenii care se plâng de antisemitism decât cu antisemiţii”, afirmă acest parlamentar, în vârstă de 53 de ani, denunţând o ”cultură a extremismului, antisemitismului şi intoleranţei”.

Opt deputaţi laburişti şi-au anunţat plecarea, la începutul săptămânii, denunţând atât gestionarea Brexitului, cât şi pe cea a antisemitismului de către liderul partidului Jeremy Corbyn.

Corbyn, care provine din aripa stângă radicală şi eurosceptică a Partidului Laburist, este acuzat că nu ia o poziţie clară faţă de Brexit şi că nu reacţionează suficient de ferm în faţa numeroaselor acuzaţii de antisemtism dinăuntrul formaţiunii sale.

La începutul lui august, el a recunoscut că partidul se confruntă cu o ”reală problemă” de antisemitism, că a fost ”prea lent” în a impune sancţiuni disciplinare în cazuri dovedite şi a anunţat că prioritatea sa este ”să restaureze încrederea” împreună cu comunitatea evreiască.

Partidul Laburist este ”instituţional antisemit, în procesele sale, starea sa de spirit şi comportamentul său”, a declarat deputata demisionară Luciana Berger, de confesiune iudaică, declarându-se ţinta a ”mii de mesaje insultătoare şi pline de ură”.

Ian Austin apreciază că ”stânga dură este acum la conducerea partidului”, evocând astfel alt demisionar, Chris Leslie, care a apreciat că Partidul Laburist este ”ţinut ostatic de extrema stângă”.

Austin, un susţinător al Brexitului, a precizat că nu intră în ”Grupul Independent”, care se pronunţă în favoarea organizării unui al doilea referendum pe tema ieşirii din UE, la care au aderat trei deputate conservatoare eurofile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.