Deputaţii spanioli au dat marţi o lovitură majoră guvernului lui Pedro Sánchez, respingând seria de măsuri pe care acesta le elaborase pentru a elimina riscul unei noi mega-pene de curent, similară celei din 28 aprilie, care a paralizat ţara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O majoritate de 183 de deputaţi, reunind extremele, au votat împotriva textului adoptat la 24 iunie de guvern, care a beneficiat de sprijinul a doar 165 de deputaţi.

Întrebat în timpul unei vizite la Montevideo, chiar înainte de votul de la Madrid, Pedro Sánchez a spus că va prezenta planul în cazul unui eşec. „Dar preconizez că va fi votat”, a spus el.

Decretul-lege respins de Congresul Deputaţilor constituia răspunsul guvernului de stânga pentru a garanta că Spania nu va mai suferi o repetare a haosului din 28 aprilie, când ţara a fost complet lipsită de energie electrică timp de aproximativ zece ore. Criza a afectat şi Portugalia.

Scopul era de a face sistemul electric spaniol „mai robust şi mai eficient”, a explicat la 24 iunie ministrul tranziţiei ecologice, Sara Aagesen. Planul se axa pe consolidarea monitorizării, a capacităţilor de control al tensiunii şi de amortizare a oscilaţiilor electrice din reţea, un factor „fundamental”, potrivit ministrului, la fel ca „stocarea, flexibilitatea şi electrificarea”.

GUVERNUL, ACUZAT CĂ ÎŞI ASCUNDE GREŞELILE

Printre măsurile cuprinse în acest decret-lege se numărau flexibilizarea termenelor pentru instalarea de noi proiecte eoliene şi fotovoltaice şi stimulente pentru dezvoltarea stocării la locurile de producere a energiei din surse regenerabile, în special prin instalarea de „baterii”.

„Cei care ne acuzau de obscurantism şi de faptul că nu propunem soluţii care să protejeze utilizatorul, consumatorul şi, în cele din urmă, ţara noastră, sunt cei care fac să eşueze” acest plan, a comentat premierul la Montevideo cu câteva minute înainte de vot. El se referea, fără a-l numi, la Partidul Popular (PP), cel mai mare partid de opoziţie, de dreapta, care a ales să voteze împotriva decretului-lege, în timp ce o abţinere ar fi permis adoptarea acestuia.

„Nu suntem de acord cu politica energetică a acestui guvern, nu suntem de acord cu acest aşa-zis plan anti-pană, care nu este altceva decât o încercare (a guvernului) de a-şi ascunde greşelile şi de a-şi şterge vina”, a declarat înainte de vot deputatul PP Guillermo Mariscal.

PP a fost supus unor presiuni foarte puternice din partea companiilor de electricitate pentru a permite adoptarea acestui text, dar nu a vrut să-i ofere o victorie lui Pedro Sánchez, cu care relaţiile sunt foarte proaste.

Potrivit unui raport publicat la 17 iunie de guvernul spaniol, mega-pana de curent care a avut loc în Peninsula Iberică a fost provocată de „supraîncărcări” ce au dus la „o reacţie în lanţ”. Raportul a evidenţiat, de asemenea, erori de estimare din partea administratorului reţelei electrice şi a anumitor companii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.