Deputaţii ruşi au adoptat marţi, în prima lectură, o revocare a ratificării Tratatului Interzicerii Complete a Testelor Nucleare (TICEN, Comprehensive Test Ban Treaty, CTBT), un nou pas înapoi în domeniul neproliferării nucleare, pe fondul Războiului din Ucraina şi crizei cu Occidentul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest vot intervine la puţin timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat această dorinţă şi a refuzat să spună dacă Rusia intenţionează să reia teste nucleare.

În cadrul acestui vot în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, 412 deputaţi au votat în favoarea revocării ratificării acestui text de către Rusia, în 2000, unul dintre cele trei acorduri universale în domeniul dezarmării nucleare.

La începutul lui octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin declara că ţara sa şi-ar putea ”retrage acordul ratificării” TICEN ca răspuns la faptul că Statele Unite nu l-au ratificat niciodată.

”EGALITATE STRATEGICĂ MONDIALĂ”

”Washingtonul trebuie să înţeleagă o dată pentru totdeauna că hegemonia sa nu va conduce la nimic bun”, a declarat marţi preşedintele Dumei de Stat, Viacelsav Volodin.

El a dat asigurări că deputaţii ruşi revocă ratificarea pentru a-şi ”apăra” cetăţenii şi a menţine ”o egalitate strategică mondială”.

Această măsură ridică riscul unor eventuale noi teste nucleare şi unei accelerări a cursei înarmării nucleare.

”Nu sunt pregătit să spun dacă trebuie sau nu să reluăm testele nucleare”, declara la începutul lui octombrie Vladimir Putin, care tocmai lăudase dezvoltarea unor noi rachete extrem de puternice, care pot transporta ogive nucleare.

De la începutul invaziei Ucrainei, el a amennţat să recurgă la arma nucleară.

Rusia nu a mai efectuat teste nucleare de la impozia URSS.

Ultimul test nuclear efectuat de către fosta Uniune Sovietică a avut loc în 1990, iar al Statelor Unite în 1992.

TICEN/CTBT, O GARANŢIE

Tratatul Interzicerii Complete a Testelor Nucleare, în engleză Comprehensive Test Ban Treaty, CTBT, a fost deschis semnării în 1996.

Însă el nu a intrat niciuodată în vigoare, deoarece niciunul dintre cele 44 de state care deţineau instalaţii nucleare la momentul definitivării documentului nu l-au ratificat.

Rusia, Franţa şi Regatul Unit au ratificat Tratatul, însă nu şi Statele Unite ori China.

Însă acest tratat face de 25 de ani lumea mai sigură şi acţionează ca o garanţie, în contextul în care lumea se teme de o cursă a înarmării nucleare în regiunea Asia-Pacific.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.