Deputaţii britanici se pronunţă miercuri asupra posibilităţii unei ieşiri din Uniunea Europene (UE) fără acord (”no deal”), într-o ţară pe care unii o consideră ”pe marginea prăpastiei” şi-i somează pe europeni să definească în sfârşit lucrurile cu privire la viitor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opţiunea ”no deal” (”fără acord”, în engleză) este reclamată de către susţinătorii unei rupturi clare cu UE, care văd în ea promisiunea unui Regat Unit înfloritor, capabil să încheie acorduri comerciale ambiţioase în întreaga lume, începând de la 29 martie.

Ea îngrijorează, în schimb, mediul economic.

”Ne aflăm pe marginea prăpastiei. Politicienii de toate tendinţele trebuie să-şi depăşească divergenţele şi să facă o prioritate absolută dintr-o respingere a unui Brexit fără acord”, reclamă Catherine McGuinness, o conducătoare în cartierul financiar City, la Londra.

De partea europeană, Michel Barnier i-a pus în gardă, miercuri, pe deputaţii britanici.

”În mod implicit, avem în faţă acest risc de «no deal», iar eu recomand să nu se subestimeze nici riscurile şi nici consecinţele”, a declarat el în Parlamentul European (PE), la Strasbourg.

Cu scopul de a atenua o ruptură brutală, în cazul în care aceasta se va concretiza, Guvernul a anunţat că va suprima temporar taxele vamale impuse la 87% din importuri. El s-a declarat totodată pregătit să ”înceapă de urgenţă discuţii” cu Comisia Europeană (CE) şi Guvernul irlandez pe acest subiect.

O părăsire a UE fără acord ar provoca ”un şoc economic”, a avertizat, la rândul său, premierul conservator Theresa May. Însă ministrul Brexitului Steve Barclay a apreciat că a nu părăsi UE ar constitui ”un risc încă şi mai mare”.

În faţa disensiunilor flagrante ale Guvernului şi partidului său, May a decis să nu dea vreun consemn de vot aleşilor din cadrul Partidului Conservator în votul care va avea loc la ora locală 19.00 (21.00, ora României).

Acesta este alt semn al autorităţii sale zdrenţuite, considerau editorialişti miercuri, după respingerea marţi seara - a doua oară în două luni - a Tratatului retragerii din UE pe care ea l-a încheiat în noiembrie la Bruxelles, menit să permită un divorţ blând.

”SĂ PRELUNGIM DE CE?”

În cazul în care opţiunea ”no deal” este respinsă de către deputaţii britanici, ei se vor pronunţa prin vot, joi, de această dată asupra unei propuneri cu privire la o amânare ”limitată” a Brexitului.

Un grup de deputaţi urma să propună miercuri un plan alternativ, care prevede o amânare a Brexitului până la 22 mai, cu o serie de acorduri provizorii cu UE până în 2021.

Uniunea Europeană ar fi ”pregătite să ia în calcul” această situaţie, dacă Regatul Unit ar prezenta o cerere ”motivată”, a declarat o purtătoare de cuvânt a CE. Cele 27 de state membre UE va trebui să-şi dea acordul în unanimitate.

Însă ”să prelungim aceste negocieri de ce? Negocierea s-a terminat”, a declarat iritat Michel Barnier. ”Acest tratat este şi va rămâne singurul tratat disponibil”, a declarat el, agitând un exemplar al textului de aproape 600 de pagini în faţa eurodeputaţilor.

”Regatul Unit trebuie să ne spună ce vrea în relaţia noastră viitoare”, a adăugat el. ”Iată întrebarea care se pune, la care aşteptăm un răspuns, înaintea inclusiv a unei decizii cu privire la o eventuală prelungire”.

MAY, ÎN MLAŞTINĂ

Ziarele britanice revi pe larg miercuri asupra respingerii acordului, în ajun, în Parlament - o înfrângere ”umilitoare” a Theresei May, titra The Daily Telegraph, iar The Guardian vedea în ea o nouă ”lovitură” aplicată autorităţii acesteia.

”Ceea ce nu este clar este modul în care premierul intenţionează să iasă din această mlaştină”, subliniază jurnalista politic de la BBC Laura Kuenssberg.

Principalele reproşuri formulate de deputaţi la adrea acordului vizează "backstop"-ul (”plasa de siguranţă”), un dispozitiv de ultim recurs care vizează să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între cele două Irlande, cu scopul de a apăra Acordurile de pace din 1998 şi integritatea pieşei unice europene.

O parte a clasei politice britanice vede în "backstop" o ”capcană” menită să menţină regatul ancorat la UE. În cazul unui ”no deal”,

Londra a avertizat că nu vor exista controale vamale la frontiera irlandeză, în aşteptarea unei soluţii permanente cu UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.