Deputaţii australieni au adoptat miercuri un proiect de lege care vizează interzicerea accesului la reţele de socializare a persoanelor în vârstă de până la 16 ani, iar textul urmează să fie dezbătut în Senat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această legislaţie pionieră, promovată de către premierul Anthony Albanese, urmează să oblige platforme ca X, TikTok, Facebook şi Instagram să ia măsuri în vederea împiedicării accesului pe acestea persoanelor în vârstă de până la 16 ani.

În cazul nerespectării acestei obligaţii, se aplică amenzi de până la 31 de milioane de euro.

Mai multe platforme au denunţat o decizie ”pripită” şi îşi exprimă ”îngrijorarea serioasă” cu privire la eventuale ”consecinţe neprevâzute”.

Miercuri, proiectul de lege a fost adoptat în Camera inferioară a Parlamentului australian cu 102 la 13 voturi.

El urmeză să fie dezbătut în Senat la o dată neanunţată încă.

Înainte ca deputaţii australieni să treacă la vot, Anthony Albanese a declarat că reţelele de socializare sunt ”o platformă care favorizează presiunea socială, un motor de anxietate, un canal pentru escroci şi, mai rău decât orice, un instrument al predatorilor online”.

Australia face parte dintre ţările care se află în fruntea reglementării reţelelor de socializare cu scopul de a proteja copiii.

Limita de vârstă propusă este una dintre cele mai stricte măsuri din lume, însă modul de aplicare rămâne vag.

Textul amendat de către deputaţi le interzice giganţilor tehnologiei să le ceară noilor utilizatori un act de identitate cu care să-şi dovedească vârsta.

În cazul în care legea propusă va fi adoptată, întreprinderile tech vor beneficia de o amânare de un an să o pună în aplicare.

Analişti şi-au exprimat însă îndoiala cu privire la fezabilitatea tehnică a unei interdicţii stricte în funţcie de vârstă.

Acest proiect de lege ar putea conduce la o ”politică simbolică”, consideră profesorul de comunicaţii digitale de la universitatea din Sydney Terry Flew.

mai multe ţări şi teritorii au decis deja să impună o vârstă minimă în vederea accesului pe platfome.

În statul american Florida, o lege care urmează să intre în vigoare în ianuarie interzice deschiderea unui cont persoanelor în vârstă de până la 14 ani.

Spania a adoptat în iunie o lege care interzice accesul la reţele de socializare persoanelor în vârsră de până la 16 ani.

Însă, în aceste două cazuri, modalităţile practice nu au fost stabilite.

China - care restrânge accesul minorilor din 2021 - cere identificarea cu un document de identitate.

Persoanele în vârstă de până la 14 ani nu pot petrece mai mult de 40 de minute pe zi pe Douyin - versiunea chineză a TikTok -, iar timpul de joc online al copiilor şi adolescenţilor este limitat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.