Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunţat joi numirea unui consilier special care să investigheze modul în care preşedintele Joe Biden a gestionat documente guvernamentale sensibile, o anchetă ce ar putea arunca o umbră asupra preconizatei candidaturi a democratului pentru realegerea sa în funcţie în 2024, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cine este Robert Hur, procurorul special care va investiga cum a gestionat Joe Biden documentele guvernamentale

Merrick Garland, care conduce Departamentul Justiţiei şi este responsabilul din SUA cu rangul cel mai înalt în materie de aplicare a legilor, a făcut acest anunţ la câteva ore după ce un avocat al Casei Albe a confirmat, joi, că echipa juridică a lui Joe Biden a găsit un al doilea set de documente clasificate - din perioada în care era vicepreşedinte - într-un spaţiu de depozitare neadecvat, la locuinţa sa privată din statul Delaware. Luni, Casa Albă a anunţat, în urma unor scurgeri în presă, că documente clasificate din perioada în care Joe Biden a fost vicepreşedinte au fost descoperite, în luna noiembrie a anului trecut, într-un birou privat folosit de actualul preşedinte SUA în sediul unui grup de reflecţie din Washington.

Robert Hur, fost procuror federal în Maryland, va fi procurorul special care se va ocupa de cazul lui Joe Biden, a anunţat Merrick Garland.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Casa Albă anunţă că au fost găsite documente clasificate în garajul casei lui Joe Biden din Delaware / Prima reacţie a preşedintelui / Trei întrebări la care are de răspuns / Un procuror special se va ocupa de ancheta în acest caz

Consilierii speciali (cărora în trecut li se spunea procurori speciali) sunt persoane cu pregătire juridică numite pentru a investiga cazuri sensibile din punct de vedere politic şi îşi îndeplinesc responsabilităţile cu un anumit grad de independenţă faţă de conducerea Departamentului de Justiţie, inclusiv faţă de Garland, care a fost numit de Biden. Procurorii speciali investighează şi stabilesc dacă este cazul sau nu de a fi formulate acuzaţii penale împotriva celui vizat de ancheta sa.

Un astfel de procuror special (sau consilier special) a fost numit de Merrik Garland în noiembrie şi în cazul fostului preşedinte Donald Trump. Este vorba de Jack Smith, care va superviza investigaţiile Departamentului de Justiţie legate de fostul preşedinte, inclusiv pentru gestionarea documentelor clasificate de către acesta. Donald Trump este investigat şi pentru eforturile sale de a anula alegerile prezidenţiale din 2020.

Donald Trump, învins de Joe Biden în 2020, şi-a anunţat deja, în noiembrie anul trecut, o nouă candidatură la preşedinţie în 2024.

Fostul director al FBI Robert Mueller a documentat în 2019, în calitate de consilier special numit în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, contactele pe care staff-ul din campania sa prezidenţială din 2016 le-a avut cu Rusia, dar nu a găsit suficiente dovezi pentru a formula o acuzaţie penală de conspiraţie. Robert Mueller l-a acuzat însă pe Donald Trump de obstrucţionarea justiţiei, pentru că şeful Casei Albe a încercat să împiedice ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale, numai că procurorul general de atunci, William Barr, numit de Trump, l-a exonerat ulterior pe preşedinte.

Un procuror independent, funcţie similară cu cea a unui consilier special, a fost numit şi în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton, investigând scandalul politic „Whitewater” din anii 1990 şi relaţia sexuală a preşedintelui democrat cu o stagiară de la Casa Albă pe nume Monica Lewinsky. Această anchetă a dus la punerea sub acuzare a lui Bill Clinton de către Camera Reprezentanţilor, deşi a fost achitat de Senat.

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, este aşteptat să-şi lanseze oficial campania de realegere în funcţie în următoarele luni, însă dezvăluirile despre documentele guvernamentale prost gesionate provoacă deja îngrijorare în plan politic.

Ca reacţie, preşedintele a declarat joi reporterilor că va avea ocazia să vorbească despre toate acestea „în curând”, apoi a citit o declaraţie pregătită dinainte, în care a reluat informaţiile publicate de Casa Albă cu câteva momente mai înainte.

„Aşa cum am spus la începutul acestei săptămâni, oamenii ştiu că iau în serios documentele clasificate, materialele clasificate. Am spus, de asemenea, că noi cooperăm pe deplin şi complet cu investigaţia Departamentului de Justiţie”, a spus Biden.

El a confirmat că echipa sa juridică a găsit un număr mic de documente cu marcate ca fiind clasificate în zone de depozitare şi în dulapuri pentru dosare din biblioteca sa personală de la locuinţa sa din Wilmington, statul Delaware. Biblioteca este lângă garajul său, despre care Joe Biden a spus că este încuiat.

Richard Sauber, un jurist numit consilier special al preşedintelui la Casa Albă, a declarat luni că avocaţii personali ai lui Biden au găsit materialele clasificate într-un dulap încuiat, pe 2 noiembrie, când împachetau dosare la Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, un centru de reflecţie al Universităţii din Pennsylvania.

Oficialii au precizat că avocaţii lui Biden au descoperit 10 dosare clasificate în interiorul biroului şi au informat Arhivele Naţionale ale SUA, agenţia responsabilă de păstrarea documentelor guvernamentale, au predat materialele şi au cooperat cu Arhivele şi cu Departamentul de Justiţie. Biden a declarat că a fost "surprins să afle că au existat dosare guvernamentale care au fost duse acolo în acel birou" şi că nu cunoştea conţinutul acestora.

În cazul lui Trump, agenţii FBI au efectuat o percheziţie aprobată de instanţă, în august anul trecut, la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida. Aproximativ 100 de documente marcate ca fiind clasificate se aflau printre miile de materiale confiscate în timpul percheziţiei. În septembrie, Biden a calificat gestionarea documentelor clasificate de către predecesorul său drept "total iresponsabilă".
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.