Departamentul de Stat american a admis miercuri că are informaţii cu privire la posibile încălcări ale acordului de încetare a focului dintre forţele fidele lui Bashar al-Assad şi grupările rebelilor moderaţi, prin folosirea armelor chimice de către regimul de la Damasc, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul vine după ce, marţi, Israelul a declarat că forţele fidele lui Bashar al-Assad au folosit arme chimice împotriva civililor la începutul săptămânii, încălcând astfel armistiţiul sirian sprijinit de coaliţia internaţională. 

„Sirienii au folosit arme chimice militare şi, mai recent, au utilizat clor împotriva civililor. Aceste atacuri au continuat şi în ultimele zile, chiar după implementarea aşa-zisului armistiţiu, aruncând butoaie pline cu clor peste civili”, a declarat marţi ministru Apărării Moshe Yaalon.

Armistiţiul intermediat de Statele Unite şi Rusia a intrat în vigoare sâmbătă şi nu îi include pe militanţii Statului Islamic şi pe cei din gruparea al-Nusra, afiliată Al-Qaeda. La doar câteva zile de la implementare s-au înregistrat zeci de posibile încălcări ale acordului de către forţele fidele lui Bashar al-Assad.

Nu ar fi pentru prima dată când regimul Assad foloseşte arme chimice pe bază de clor. În 2014, Observatorul Internaţional pentru Arme Chimice a publicat un raport care indică utilizarea sistematică a clorului în timpul războiului civil sirian.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.