Guvernatorul democrat în exerciţiu Phil Murphy a fost reales cu doar 50,1% din voturile exprimate - un avans de aproximativ 20.000 de voturi dintre cele 2,4 milioane exprimate -, iar republicanul Jack Ciattarelli a obţinut un scor de 49,1%, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin această victorie, cu un avans mai mic decât estimau sondajele, democraţii şi-au mai salvat din imagine, după o înfrângere în Virginia, care l-a slăbit şi mai mult pe Joe Biden.

”Sondajele îl creditau cu opt până la 12 puncte procentuale avans pe Phil Murphy, aşadar este o surpriză”, declară eufemistic Saladin Ambar, un profesor de ştiiţe politice la Universitatea Rutgers din New Jersey.

Joe Biden a obţinut o victorie cu 58% din voturile exprimate în alegerile prezidenţiale din 2020 în New Jersey, unde Donald Trump a obţinut un scor de 40%.

Phil Murphy a obţinut o victorie cu 56% din voturile exprimate în alegerile din 2017.

Analistul politic vede în rezultatul acestor alegeri o traducere a unor mize atât locale, cât şi naţionale în acest stat care se învecinează cu New Yorkul, în care trăiesc aproape nouă milioane de oameni.

”Este foarte dificil, într-un stat în care impozitele, şi mai ales impozitele funciare, sunt o problemă majoră pentru democraţi, să se menţină în postul de guvernator”, declară el, relevând că ultima oară un guvernator democrat şi-a păstrat postul în 1977.

Însă, consideră Saladin Ambar, Murphy a fost, de asemenea, ”victima” nepopularităţii lui Joe Biden şi a faptului că preşedintele democrat, împotmolit în negocieri interminabile în vederea adoptării a două planuri uriaşe de investiţii, ”nu a fost capabil să se impună în Congres”.

”Contextul naţional rămâne important şi va rămâne şi în alegerile de la jumătate de mandat”, în 2022, avertizează Saladin Ambar, care subliniază că este vorba despre ”un avertisment şi un semnal de alarmă pentru democraţi”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.