Aproape 5.000 de delegaţi republicani se reunesc de luni până joi la Cleveland, pentru a-l desemna oficial pe Donald Trump, un personaj controversat, drept candidat la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie 2016, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a promis un spectacol de proporţii, nu un eveniment “plictisitor” cum s-a întâmplat în anii trecut. De altfel, lista de persoane care vor rosti discursuri este destul de eclectică.

Printre cei care vor lua cuvântul se numără prima femeie care a condus o misiune spaţială, spuravieţuitori ai atacului vizând Consulatul american de la Benghazi, din 2012, dar şi un fost manechin de lenejerie intimă devenit star de reality-show.

De asemenea, el a schimbat forma podiumului, pentru că nu îi plăcea. Însă nu toate planurile candidatului au putut fi puse în aplicare. Astfel, nu va putea merge la Cleveland cu trenul, nu poate rosti discursul de acceptare a mandatului republican într-un stadion în aer liber şi nici nu va putea ateriza cu elicopterul pe scenă.

Echipa sa încearcă să îl prezinte drept un candidat serios şi responsabil.

Personalitatea controversată a lui Trump a scurtat semnificativ lista cu discursuri din cadrul Convenţiei. De obicei, elitele partidului se întreceau în a lua cuvântul la evenimente, dar nu şi anul acesta. Mulţi au decis să boicoteze evenimentul. Familia Bush - Jeb, George şi tatăl lor - dar şi fostul candidat republican Mitt Romney şi-au găsit o serie de activităţi mai importante în această perioadă.

Jeff Flake, senator de Arizona, a declara că îşi va “tunde peluza”, senatorul John McCain va merge să se plimbe în Marele Canion, iar un alt ales va merge la pescuit.

În mod neaşteptat, şi Sarah Palin va lipsi, deşi l-a însoţit pe Trump la mitinguri electorale.

În această situaţie, toată familia Trump va urca pe scenă pentru discursuri. Soţia lui Donald Trump, Melania, va vorbi luni, fiica sa Tiffany şi fiul său Donald Junior marţi, celălalt fiu al mogulului, miercuri, iar Ivanka joi. Discursul de acceptare al lui Trump este aşteptat, de asemenea, joi.

Şi, desigur, Trump însuşi va rosti discursul de acceptare a mandatului. “Mi s-a cerut să vorbesc în toate cele trei seri, dar am refuzat”, a mărturisit el într-un interviu pentru New York Times. Nu pentru că ar plictisi publicul, din contră, fanii săi l-au îndemnat să accepte, ci pentru că nu vrea să pară “egocentric”, a adăugat Trump.

Potrivit unor surse apropiate echipei de campanie a republicanului, acesta va citi un discurs pregătit dinainte, de pe prompter, pentru a evita declaraţiile controversate. Ceea ce nu înseamnă, însă, că mogulul nu a început deja să posteze mesaje provocatoare pe Twitter.

“Încercăm să combatem ISIS (organizaţia Stat Islamic – n.r.), iar acum propriii noştri oameni ucid poliţia noastră. Ţara noastră este divizată şi scăpată de sub control. Lumea priveşte”, a scris el, acuzându-l pe preşedintele Barack Obama că “nu are nicio idee” despre ce trebuie să facă.

În faţa tensiunilor rasiste şi a atentatelor recente, militardarul, care nu avea experienţă în politică înainte de a se implica în primarele republicane, s-a poziţionat drept candidat care militează pentru ordinea publică. “Vom declara război Statului Islamic. Trebuie să îl facem să dispară”, a declarat el într-un interviu acordat duminică seară CBS.

“Aş trimite foarte puţine trupe terestre, am avea servicii de informaţii incredibile”, a adăugat Trump, care a încercat să anunţe soluţii simple la probleme complexe.

Partidul Republican, care nici nu a prevăzut, nici nu a dorit victoria lui Trump la primare, va fi obligat să îl oficializeze marţi drept candidat la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, în cursul cărora o va înfrunta pe democrata Hillary Clinton.

Trump l-a ales ca vicepreşedinte pe ultraconservatorul Mike Pence, guvernator de Indiana, susţinător al valorilor familiale. O căsătorie forţată, pentru a ajuta la unificarea Partidului Republican, foarte divizat de personalitatea provocatoare a candidatului său.

Scopul Convenţiei este "să îi ajute pe americani să îl înţeleagă mai bine pe omul Donald Trump”, a declarat într-o conferinţă de presă şeful de campanie al mogulului, Paul Manafort. “Povestea sa personală merită să fie spusă”, a adăugat el.

Convenţia va fi marcată şi de numeroase proteste. O primă manifestaţie, împotriva rasismului, islamofobiei şi atacurilor vizând imigranţi şi minorităţile sexuale, a reunit duminică o sută de persoane şi s-a derulat fără incidente.

“Trump este un porc capitalist! Duşman al tuturor muncitorilor”, scria pe o pancartă. “Viaţa persoanelor de culoare contează, viaţa imigranţilor contează”, scria pe o alta.

Şi persoanele care poartă arme - portul de armă este permis în Ohio - au fost chemate de asemenea în stradă, pentru a-şi apăra acest drept: dar numai o persoană s-a prezenta, cu o puşcă de asalt. Steve Thacker, în vârstă de 57 de ani, era nemulţumit pentru că trebuie să plătească pentru un permis, astfel încât să îşi poată exercita acest drept.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.