Delegaţia ucraineană se afla pe drum în vederea celei de a doua runde de negoieri, joi, la frontiera dintre Polonia şi Belarus, cu Rusia, care a lansat în urmă cu o săptămână invaza Ucrainei, a anunţat într-un mesaj pe Twitter unul dintre membrii delegaţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”(Ne aflăm) în drum către negocieri cu Federaţia rusă. (Suntem) deja în elicoptere”, scrie consilierul prezidenţial ucranean Mihailo Podoliak, care postează pe Twitter o imagine în care apare alături de parlamentarul David Arahamia, în ţinută militară, în cabina unuielicopter.

”Vom începe în aproximativ două ore”, adăuga el într-o versiune în rusă a mesajului.

”Minimum pe agendă: culoare umanitare. Restul în funcţie de circumstanţe”, anunţă David Arahamia.

În numeroase oraşe din Ucraina - bombardate sauîncercuite de ruşi -, situaţia umanitară s-a degradat în mod considerabilo.

În sud, oraşul portuar strategic Mariupol este aproape rupt de lume şi este supus unor bombardamente intensive.

Oraşul Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, este supus unui bombardament continuu de mai multe zile.

Locul negocierilor se află în regiuna belarusă Brest, la Belovejskaia Puşa, olocalitate situată în apropiere de frontiera cu Polonia, potrivit Belarusului şi Rusiei

Potrivit negociatorului rus Vladimir Medinski, acest loc convne delegaţiei ucrainene, pentru că ajunge acoloprin Polonia.

UCRAINA CERE UN ARMISTIŢIU

Partea rusă are trei dosare pe masă, cu privire la ”aspectl militaro-tehnic, umanitar şi internaţional şi politic”, a anunţat, fără alte precizări, emisarul Kremlinului la negocieri, negociatorul-şef Vladimir Medinski.

Vladimir Medinski a anunţat miercuri că negocierile vor aborda aspecte necesare unui ”armistiţiu”.

O primă rundă de negocieri s-a încheiat luni fără progrese concrete, însăcele două părţi au convenit principiul unei a doua runde de negocieri.

Ucraina a cerut un armistiţiu imediat şi o retragere a forelor ruse. Ea vrea să obţină ”cel puţin” ”culoare umanitare” în cadrul negocierilor prevăzute joi cu Rusia.

Rusia nu şi-a precizat poziţia, însă spune că vrea să-şi ”demilitarizeze” şi să-şi ”denazifice” vecinul, sugerând astfel că vrea ca Ucraina să capituleze şi sfârşitul actualei puteri, pe care oacuză de urzirea unui pretins ”genocid” a populaţiilor rusofile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.