Mii de iranieni au defilat miercuri în întreaga ţară, la bordul maşinii lor, sărbătorind 42 de ani de la Revoluţia islamică, în pofida pandemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fără adunări şi marşuri” la marcarea răsturnării de la putere a şahului, în 1979, a anunţat televiziunea de stat în mai multe rânduri, miercuri dimineaţa.

O procesiune de maşini, motociclete, biciclete şi cai s-a îndreptat, pe străzile Teheranului, către celebra Piaţă Azadi. Unii iranieni şi-au vopsit automobilul în roşu, alb şi verde, culorile steagului iranian, au constatat jurnalişti AFP.

”Doar forma marşului s-a schimbat anul acesta, nu natura acestuia”, a apreciat un jurmalist de la televiziunea de stat, are a adăugat că unii automobilişti scandau sloganuri antiamericane, precum ”Moarte Americii!”.

Manifestanţi agitau portrete ale liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, dar şi ale generalului Qassem Soleimani, artizanul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, asasinat în ianuarie 2010 într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) la Bagdad din ordinul lui Donald Trump.

Alţi manifestanţi au ars şi călcat în picioare steaguri americane şi israeliene, inamicii juraţi ai Iranului.

Replici ale unor rachete balistice şi echipamente militare de fabricaţie iraniană au fost expuse în Piaţa Azadi.

”TREI ANI DE SUFERINŢĂ”

Defilări similare au avut loc în alte oraşe mari din ţară, inclusiv la Shiraz (sud), Qom, Ispahan (centru) şi Mashhad (est), potrivit unor imagini difuzate de postul public.

Potrivit autorităţilor, noul coronavirus a ucis peste 50.000 de oameni şi a contaminat aproape 1,5 milioane de persoane în Iran, cea mai afectată ţară de pandemie în Orientul Apropiat şi Mijlociu.

Republica islamică, o ţară cu peste 80 milioane de locuitori, şi-a lansat marţi campania de vaccinare.

Într-un discurs televizat, preşedintele Hassan Rohani i-a salutat pe iranieni pentru ”răbdarea lor faţă de cei trei ani de suferinţă”, din cauza sancţiunilor restabilite în 2019 de către fostul preşedinte american Donald Trump, în cadrul politicii sale a ”presiunii maxime” asupra Teheranului.

Reimpunerea sancţiunilor a fost precedată de retragerea unilaterală în mai 2018 a Statelor Unite - cu care Teheranul nu întreţine relaţii diplomatice din 1980 - din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Aceste sancţiuni au aruncat Iranul într-o recesiune violentă şi l-au privat de beneficiile economice la care spera prin semnarea acordului.

”Era sancţunilor maxime a trecut, era războiului economic a trecut”, a declarat Rohani, care consideră că ”toată lumea şi-a dat seama că presiunea maximă a eşuat”.

Noul preşedinte american Joe Biden a promis să revinăîn cadrul Acordului de la Viena, cu condiţia ca Iranul să-şi reia mai întâi respectarea angajamentelor, din care s-a retras în mod treptat, începând din mai 2019.

Iranul cere, însă, la rândul său, o ridicare a sancţiunilor americane înaintea oricărei reveniri la respctarea angajamentelor pe care şi le-a asumat prin acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.