Coreea de Nord şi Iranul şi-au reluat în 2020 o cooperare în domeniul dezvoltării unor rachete cu rază lungă de acţiune, se arată într-un raport ONU prezentat Consiliului de Securitate al ONU, care confirmă astfel că Phenianul continuă să încalce rezoluţiile ONU în domeniul nuclear, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest raport anual, la care AFP scrie că a avut acces, Teheranul dezminte o asemenea cooperare, raportată de către o ţară neidentificată autorilor documentului, un grup de experţi ONU însărcinaţi să controleze multiplele sancţiuni impuse Phenianului cu scopul de a-l obliga să-şi suspende programele de înarmate nucleară şi balistică.

În 2020, ”grupul a continuat să ancheteze cu privire la acuzaţii privind cooperarea între Coreea de Nord şi Iran în domeniul rachetelor balistice”, scriu experţii în raport.

”Potrivit unui stat membru, Coreea de Nord şiIranul şi-au reluat cooperarea în proiecte de dezvoltare a unor rachete cu rază lungă de acţiune. Această reluare a cooperării ar fi inclus transferul unor piese esenţiale, iar expedierea cea mai recentă în această relaţie a avut loc în 2020”, adaugă ei.

Într-un răspuns datând de la 21 decembrie 2020, la întrebări adresate de către experţi, Iranul apreciază că ”informaţii false şi date fabricate pot să fi fost folosite în anchete”, precizează experţii în raport.

Însă ei consideră că nu există vreo îndoială cu privire la activităţile nord-coreene.

”În cursul perioadei respective, Coreea de Nord şi-a menţinut şi dezvoltat programele nucleare şi cu privire la rachete balistice, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, afirmă ei.

În 2020, Coreea de Nord a anunţat ”pregătirea unor teste, producerea unor noi focoase de rachete balistice şi dezvoltarea unor arme nucleare tactice” , subliniază ei.

Phenianul ”a produs mteriale fisibile, întreţine instalaţii nucleare şi îşi modernizează infrastructura de rachete balistice”.

El ”a continuat să caute material şi tehnologie în aceste programe în străinătate”, subliniază experţii.

Grupul ONU anunţă, de asemenea, că ”a anchetat cu privire la cazuri de achiziţie a unor nave de către Coreea de Nord, vânzare de drepturi de pescuit şi de export de cărbune cu încălcarea sancţiunilor”.

Evocând un posibil efect al închiderii frontierei din cauza pandemiei covid-19, experţii ”notează că expedierile de cărbune par că au fost larg suspendate începând din iulie 2020”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.