Un judecător american a blocat temporar o decizie a administraţiei Trump ce refuză posibilitatea de a cere azil persoanelor care intră ilegal pe teritoriul Statelor Unite, o hotărâre pronunţată în contextul în care mii de migranţi provenind din America Centrală se adună la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump a semnat vineri un decret care permite respingerea automată a solicitărilor de azil depuse de persoane care au trecut iegal această frontieră.

Suspendarea acestei măsuri a fost hotărâtă de către judecătorul federal Jon Tigar din San Francisco, în California, în urma unui recurs depus de organizaţii de părarea drepturilor civile.

Una dintre aceste organizaţii, American Civil Liberties Union (ACLU), subliniază că, porivit legii americane, dreptul de a depune o cerere de azil este acordat oricui intră în ţară - legal ori ba.

Administraţia Trump subliniază, la rândul său, că măsura care priveşte controlul imigraţiei răspunde imperativului securităţii naţionale - un argument invocat şi anul trecut, în justificarea unei măsuri controversate de interzicere a călătoriri în Statele Unite vizând cetăţeni din ţări cu populaţie majoritar musulmană.

În contextul înaintării unor caravane de migranţi provenind din America Centrală, Statele Unite au desfăşurat 9.000 de militari la frontiera de sud şi au avertizat că numai cei care vor trece printr-un punct de control oficial vor putea sădepună azil.

Aproximativ 3.500 de migranţi au sosit în ultimele zile la frontiera mexicană, la Tijuana, iar alţi aproximativ 3.000 urmează să sosească începând de marţi, alimentând în ambele ţări temeri cu privire la forţare a frontierei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.