Declaraţia preşedintelui Donald Trump în favoarea recunoaşterii suveranităţii Israelului în Platoul Golan pe care l-a ocupat şi anexat, fără ca membrii comunităţii internaţionale să recunoască acest lucru, pune regiunea pe marginea ”unei noi crize”, a apreciat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Declaraţia nefericită a preşedintelui Trump referitoare la Platoul Golan pune regiunea pe marginea unei noi crize, unor noi tensiuni”, a declarat preşedintele turc în deschiderea unei reuniuni a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), la Istanbul.

”Este exclus ca Turcia şi OCI să rămână tăcute în faţa unui sibiect atât de sensibil”, a adăugat Erdogan .

”Noi nu vom autoriza niciodată legitimarea ocupaţiei Platoului Golan”, a avertizat el.

În pofida ostilităţii sale faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad, Erdogan îşi reiterează continuu ataşamentul faţă de integritatea teritorială a Siriei, temându-se de aparişia unei entităţi kurde în zona de la drontiera cu Turcia.

Preşedintele american Donald Trump s-a pronunţat joi în favoarea recunoaşterii suveranităţii Israelului în Platoul Golan, o decizie care rupe cu poziţia oficială de decenii a Statelor Unite.

Acest anunţ - odată cu apropierea alegerilor legislative israeliene cu un rezultat incert - este un adevărat impuls dat premierului israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, care îl cerea sus şi tare.

Israelul a cucerit o mare parte a Platoului Golan - 1.200 de kilometri pătraţi - în timpul Războiului de Lase Zile, în 1967 şi a anexat-o în 1981, însă comunitatea internaţională nu a recunoscut vreodată această anexare.

Aproximativ 23.000 de druzi apatrizi trăiesc în acest teritoriu, în sate şi oraşe înconjurate de colonii ce numără aproximativ 20.000 de israelieni.

Un apărător înfocat al cauzei palestiniene, şeful statului turc s-a prezentat deja, în 2017, în mesagerul contestării transferului Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.