Partidul Popularilor Europeni este îngrijorat de cei mai recenţi paşi ai Guvernului României, declară preşedintele PPE, Joseph Daul, care subliniază că adoptarea legilor nocive în mijlocul nopţii contravine tuturor principiilor democraţiei şi transparenţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Sunt îngrijorat faţă de cei mai recenţi paşi ai Guvernului socialist din România care slăbesc sistemul de justiţie prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă privind dezincriminarea abuzului în serviciu, precum şi printr-un proiect de lege privind graţierea. Adoptarea acestor legi nocive în mijlocul nopţii contravine tuturor principiilor democraţiei şi transparenţei”, subliniază Daul într-o declaraţie dată publicităţii miercuri.
 
Preşedintele PPE afirmă că sistemul de justiţie din România a devenit, în ultima vreme, independent şi transparent, ”iar Guvernul României încearcă acum să-l slăbească”.
 
”Justiţia trebuie să servească, în primul rând, poporul, nu pe politicienii corupţi. Această ordonanţă nu serveşte poporul şi nici nu este în acord cu un sistem de justiţie independent. Din contră, slăbeşte justiţia şi subminează încrederea oamenilor în instituţiile statului. Lupta anticorupţie trebuie să continue. Un guvern care slăbeşte lupta anticorupţie acţionează împotriva intereselor oamenilor. PPE se solidarizează cu cetăţenii din România, cu sistemul de justiţie care îşi îndeplineşte datoria şi cu toate instituţiile şi forţele politice care apără statul de drept”, a ţinut să precizeze Joseph Daul.
 
Grupul popularilor europeni a solicitat organizarea unei dezbateri în plenul Parlamentului European în legătură cu ceea ce se întâmplă în România, apreciind că atitudinea Guvernului este inadmisibilă.
 
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, susţin într-o declaraţie comună că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc ”cu foarte mare îngrijorare” evoluţiile recente din România.

”Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV)”, se arată în declaraţia oficialilor Comisiei Europene, dată publicităţii miercuri.

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a declarat miercuri, la Parlament, că premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit în această dimineaţă cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, întâlnirea fiind solicitată de către diplomatul american.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.