Preşedintele Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, la Cosmodromul Vostocini, cel mai modern sit de lansare a rachetelor spaţiale din Rusia, situat în Extremul Orient rus, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cosmodromul, care a intrat în funcţiune în 2016, se află în regiunea Amur din Extremul Orient rus, nu departe de graniţa Rusiei cu China şi la aproximativ 1.500 km de portul Vladivostok de la Pacific. În limba rusă, numele înseamnă pur şi simplu "Cosmodromul de Est".

Putin a ordonat construirea cosmodromului pentru a reduce dependenţa de cosmodromul Baikonur din Kazahstan, de unde Moscova obişnuia să-şi facă lansările spaţiale, dar care acum se află într-o ţară care şi-a declarat independenţa după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

A existat cândva o bază sovietică de rachete balistice intercontinentale (ICBM), cunoscută sub numele de Svobodni 18, la doar câţiva kilometri de complexul Vostocini. Această bază a fost închisă în 1993.

Vostocini a costat miliarde de dolari, dând un impuls economiei locale. Însă construcţia a fost afectată de întârzieri repetate şi de mai multe scandaluri de corupţie.

Prima lansare de la Vostocini a avut loc în 2016, când a decolat o rachetă Soiuz-2.

Cea mai recentă lansare a fost a rachetei Soiuz care a transportat sonda spaţială lunară Luna-25, care s-a prăbuşit pe Lună, marcând eşecul misiunii spaţiale ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.