Bărbatul care a intrat cu o camionetă în musulmani, în apropiere de Moscheea din Finsbury Park, la Londra, în iunie 2017, a ucis un bărbat şi a rănit alte 12 persoane, a fost condamnat vineri la închisoare pe viaţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Darren Osborne, un galez în vârstă de 48 de ani, a pledat nevinovat şi a afirmat că el a fost unicul pasager în dubă, condusă de alt bărbat.

Pedeapsa sa prevede de asemenea o perioadă de măsuri de siguranţă de 43 de ani.

”Este vorba despre un atac terorist. Aţi căutat să ucideţi”, a declarat judecătoarea Bobbie Cheema-Grubb la citirea verdictului, care încheie nouă zile de proces la tribunalul londonez din Woolwich.

Ea a spus că Osborne s-a ”radicalizat rapid”. ”Starea dumneavoastră de spirit era o ură plină de rea voinţă”, i-a spus ea.

Verdictul a fost pronunţat după o oră de deliberări între juraţi. Ei au considerată ”inventată” existenţa unui complice care s-ar fi aflat la volan în momentul atacului.

Darren Osborne, tatăl a patru copii, şomer şi fără prieteni apropiaţi era, potrivit acuzării, ”ibsedat” de musulmani şi s-a radicalizat în săptămânile dinaintea atacului.

"Darren Osborne a prevăzut să comită acest atac din cauza urei sale faţă de musulmani”, a comentat joi reprezentanta parchetului, Sue Hemming, apreciind că versiunea lui a fost ”neconvingătoare” în faţa ”greutăţii zdrobitoare a probelor”.

”Noi am fost clari de-a lungul întregului proces asupra faptului că a fost vorba despre un atac terorist şi că el trebuie, acum, să suporte consecinţele faptelor sale”, a adăugat ea.

”Încă de la începutul anchetei noastre, noi nu am găsit vreo probă care să arate că Osborne ar fi acţionat altfel decât singur”, a declarat joi pentru presă comandantul Dean Haydon, şeful contraterorismului la Scotland Yard.

El l-a catalogat pe Osborne drept un ”individ perturbat şi plin de ură”, cu ”antecedente violente, alcoolism, toxicomanie şi depresie”.

Acest atac a avut loc într-o atmosferă de tensiune extremă în Regatul Unit, după trei atentate comise în decurs de trei luni, la Londra şi Manchester, soldate cu 35 de morţi şi revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.