Danemarca a devenit joi prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care a autorizat tratamentul împotriva covid-19 ”molnupiravir” al laboratorului Merck, în cazul unor bolnavi cu risc care prezintă simptome, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comercializat sub numele de ”lagevrio”, acest medicament - sub formă de tablete - a fost aprobat la jumătatea lui noiembrie de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) în vederea unei utilizări de urgenţă, înantea unei viitoare autorizări oficiale de punere pe piaţă.

”Lagevrio” este autorizat din noiembrie în Regatul Unit şi se află în curs de autorizare în Statele Unite - însă rezultate mai slabe decât se aştepta determină ţările să aştepte.

”Recomandăm tratamentul sub formă de tablete pentru că noi credem că avantajele sunt mai mari decât dezavantajele în cazul pacienţilor cu cel mai mare risc de a se îmbolnăvi grav de covid-19”, a anunţat într-un comunicat o reprezentantă a Agenţiei Naţionale daneze de Sănătate (SST), Kirstine Moll Harboe.

”Suntem deplin conştienţi că este vorba despre un tratament nou şi neaprobat, despre care nu cunoaştem multe”, a recunoscut SST, care dă asigurări că urmăreşte îndeaproape efectele tratamentului.

Danemarca face acest anunţ în contextul în care se confruntă cu un val-record de cazuri de covid-19 şi cu o creştere puternică a contaminărilor cu varianta omicron - care urmează să devină dominantă la Copenhaga săptămâna aceasta.

Bilanţul zilnic de cazuri noi a ajuns miercuri la 8.770 - cel mai mare raportat până acum în această ţară cu 5,8 milioane de locuitori.

”Sperăm ca tratamentul să contribuie la o reducere a numărului spitalizărilor pacienţilor care prezintă un risc mare de a se îmbonăvi grav”, a subliniat Kirstine Moll Harboe.

În Danemarca, în prezent sunt spitalizate 508 de bolnavi de covid-19, dintre care 66 la terapie intensivă.

Rezultatele complete ale unui testul clinic, comunicate la 26 noiembrie de Merck/MSD, arată o eficienţă mult mai mică decât cea anunţată cu mare zgomot la începutul lui octombrie, în baza unor date intermediare.

Potrivit acestor rezultate complete, acest medicament reduce cu 30% - şi nu cu 50%, aşa cum s-a anunţat iniţial - rata spitalizării şi morţii în cazul pacienţilor cu risc care au luat tratamentul la puţin timp după infectare.

La 9 decembrie, Franţa a refuzat să autorizeze tratamentul, pe care nu-l consideră suficient de eficient.

Norvegia a semnat miercuri un acord bilateral cu Merck, pentru a-şi asigura livrări rapide ale tratamentului, însă aşteaptă ca EMA să-l aprobe mai întâi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.