Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskl se declară, într-un interviu acordat Reuters şi CNN, ”foarte recunoascător” omologului său american Joe Biden şi liderilor ONU, însă apreciază că aceştia nu l-au ”auzit”.
”Este important să se ştie că, dacă Ucraina cade, toate aceste trupe se vor afla la frontiere ale unor membri NATO, ale Lituaniei, Poloniei”, declară Zelenski.
”Şi va exista aceeaşi problemă acolo şi va avea loc o a doua serie de teste, pentru că vor exista, de asemenea, provocări”, avertizează Zelenski.
Preşedintele ucrainean îndeamnă Rusia, în acest interviu, acordat Reuters într-un complex guvernamental puternic păzit, să oprească bombardarea oraşelor ucrainene pentru ca să înceapă negocieri semnificative în vederea unui armistiţiu, în contextul în care o primă rundăde negocieri între Rusia şi Ucraina a condus la progrese slabe.
El îndeamnă statele membre NATO să impună o zonă de interdcţie aeriană, pentru a opri forţăele aeriene ruse, subliniind că este vorba despre o măsură preventivă şi nu menită să atragă NATO într-un război cu Rusia.
Zelenski, care a refuzat să părăsească Kievul în timp ce forţe ruse înaintează către capitala ucraineană, avertizează totodată că Kievul va cere garanţii de securitate cu caracter constrângător juridic, în cazul în care NATO refuză aderarea Ucrainei.
Între condiţiile unei continuări a negocierilor cu Rusia, el subliniază că ”este necesar ca cel puţin să nu mai bombardeze oameni, să oprească pur şi simplu bombardamentele şi apoi să se aşeze la masa negocierilor”.
În tmpul interviului, Rusia a bombardat turnul televiziunii din Kiev, situat lângă un momorial al Holocaustului, Babi Iar, în care au fost ucise cel puţin cinci persoane.
Rachete ruseşti au lovit tot marţi centrul oraşului Harkov (est).
DACĂ NU NATO, ATUNCI GARANŢII
Ucraina a primit transporturi de armament de la state membre NATO care să o ajute să se opună unei invazii militare la scară mare, declanşată săptămâna trecută de forţe ruseşti, iar Occidentul a impus sancţiuni copleşitoare vizând economia rusă.
Însă Zelenski îndeamnă comunitatea internaţională să facă şi mai mult, inclusiv să impună o zonă de interdicţie aeriană.
”Asta nu înseamnă atragerea statelor membre NATO în război. Adevărul este că toată lumea a fost antrenată de mult timp în război şi clar nu de Ucraina, ci de către Rusia - este în curs un război la scară mare”, subliniază Zelenski.
Însă, preşedintele Statelor Unite Joe Biden i-a spus personal că nu este momentul unei asemenea măsuri, declară el.
Ucraina exercită presuni aspra NATO să-i accelereze aderarea, o solictare căreia Rusia i se opune aprig, citată de către Moscova drept unul dintre motivele lansării acestui război.
”Partenerii noştri, dacă nu sunt pregătiţi să primească Ucrana în NATO, pentrucă nu vrea Rusia ca Ucraina să fie în NATO, trebuie să elaboreze garanţii comune de securitate Ucrainei”, declară şeful statului ucrainean.
”Asta înseamnă să avem integritate teritorială, frontiere protejate, relaţii speciale cu toţi vecinii noştri, să fim complet în siguranţă, iar garanţii noştri care ne asigură securitatea să o garanteze în mod legal”, subliniază Zelenski.
Volodimir Zelenski, în vârstă de 44 de ani, era nebărbierit şi purta un tricou kaki, pantaloni şi bocanci de luptă, în această clădire guvernamentală, păzită puternic de către militari.
LUPTĂ PÂNĂ LA SFÂRŞIT
Rusia nu a avansat rapid şi nici nu a cucerit oraşe importante în această ”operaţiune specială” împotriva vecinului său.
Ucraina s-a trezit singură pe câmpul de luptă şi exercită presiuni asupra Uniunii Euripene (UE) să recunoască faptul că securitatea Ucrainei este legată de securitatea Occidentului.
”Este foarte important să se ştie că, dacă Ucraina cade, atunci toate aceste trupe (ruse) se vor afla la frontierele statelor membre NATO şi vă veţi confrunta cu aceeaşi problemă acolo”, avertizează Zelenski.
El îşi exprimă regretul faţă de faptul că UE şi Statele Unite au ignorat îndemnurile Kiievului la sancţiuni ”preventive”, înainte să înceapă războiul, însă salută impactul pe care sancţiunile actuale îl au asupra Rusiei.
Zelenski declară că aliaţii Ucrainei i-au oferit o finanţare prin care să-l susţină în timpul războiului, însă îi îndeamnă să acţioneze rapid.
”Noi avem un război zilnic, aici, avem nevoie de ajutor zilnic”, subliniază el. ”Nu este mult timp de discutat”.
Şeful statului ucrainean a rămas la Kiev pentru a-şi uni poporul împotriva invaziei ruse, aflată în a şase zi, postează pe reţele de socializare înregistrări video şi dă constant asigurări populaţiei că nici el, nici familia sa şi nici colaboratorii săi cei mai apropiaţi nu au plecat.
Întrebat ce regim zilnic are, Zelenski răspunde ”muncesc şi dom”. Pare emoţionat când spune că nu şi-a văzut copiii de două zile.
Întrebat cât timp va rezista ţara sa, Zelenski răspunde ”noi nu rezistăm, luptăm, iar naţiunea noastră va lupta până la final. Asta e casa noastră, ne apărărm pământul, casele. De dragul viitrului copiilor noştri”.
Copii au fost ucişi, denunţă el.
”Avem ceva de apărat, ne apărăm dreptul la viaţă. Şi ce fac ei (ruşii) aici? Ei nu ne înţeleg poporul, statul, filosofia. Ei nu ştiu nimic aici, au fost trimişi aici să omoare şi moară. De aceea suntem mai puternici pe pământul nostru şi vom fi mai puternici”, subliniază el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...