Cutremurul din Ecuador este de şase ori mai puternic şi a eliberat mai multă energie decât cel care a avut loc sâmbătă în Japonia, afirmă un cercetător, citat de AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Energia totală eliberată de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc sâmbătă (ora locală) în Ecuador a fost "probabil de aproximativ 20 de ori mai mare" decât cea eliberată de cutremurul cu magnitudinea de 7,0 care a avut loc sâmbătă, anterior, în Japonia, susţine David Rothery, un profesor de la The Open University, cu sediul la nord-est de Londra.

Rothery a declarat duminică pentru The Associated Press că seismele mai mari durează mai mult timp, astfel încât atât forţa cutremurului, cât şi durata acestuia contribuie la energia totală.

Cutremurul din Ecuador a avut loc mai adânc, în pământ, decât cutremurele recente din Japonia, care s-ar fi atenuat în sol, afirmă profesorul.

Însă bilanţul mai mare al victimelor din Ecuador poate fi atribuit normelor de construcţie mai puţin stricte, adaugă el.

Profesorul a subliniat că "nu există o relaţie cauzală între cutremurele din Ecuador şi Japonia".

Autortăţile din Ecuador au anunţat că alunecări de teren îngreunează accesul echipelor de intervenţie în localităţile afectate cel mai dur de cutremur.

Epicentrul seismului s-a situat într-o zonă de coastă puţin populată, la aproximativ 170 de kilometri de capitala ţării, Quito.

Ministerul ecuadorian al Lucrărilor Publice şi Transporturilor a anunţat că 12 drumuri principale au fost închise.

Un drum din Cotopaxi a fost închis în urma unei alunecări de teren, iar un avertisment de alunecare de teren a fost emis pentru un drum din Zamora Chinchipe.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că cinci elicoptere şi 80 de autobuze transportau aproximativ 4.000 de poliţişti în zona afectată de cutremur.

Vicepreşedintele Jorge Glas a anunţat că alimentarea cu electricitatea a fost restabilită în patru localităţi din provincia Manabi şi parţial în oraşele Portoviejo ţi Montecristi. 

El a anunţat un bilanţ de cel puţin 77 de morţi şi peste 570 de răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.