O serie de cutremure puternice au afectat săptămâna trecută Japonia, Ecuadorul şi Tonga, iar mulţi s-au temut că cele trei seisme au fost declanşate unul de altul, însă experţii dau asigurări că a fost vorba numai de o "coincidenţă nefericită" şi că epicentrele au fost mult prea îndepărtate pentru a se influenţa reciproc, relatează presa internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Japonia, Ecuadorul şi Tonga se află toate trei pe aşa-numita “Centură de Foc a Pacificului”, o zonă de 40.000 de kilometri lungime unde se află majoritatea vulcanilor activi şi inactivi ai planetei şi unde se intersectează plăci tectonice majore, scrie L’Humanite.

În aceste condiţii, în această zonă se produc circa 90% dintre cutremurele din lume şi aproximativ 81% dintre seismele majore. Mai mult, 22 dintre cele mai puternice 25 de erupţii vulcanice din ultimii 11.700 de ani au avut loc tot de-a lungul Centurii de Foc a Pacificului.

Cu toate acestea, o legătură de cauzalitate este puţin probabilă. “Din ce ne dăm seama, aceste cutremure nu sunt legate”, a declarat John Vidales, director în cadrul Departamentului de Seismologie al Universităţii din Washington, citat de USA Today. “Am avut cutremure mult mai mari care nu au declanşat seisme atât de departe. Este destul de clar că avem de-a face cu o coincidenţă”, a adăugat el.

“Este, din păcate, vorba de o circumstanţă statististică nefericită, dar nu ne confruntăm cu o intensificare a seismicităţii în această parte a Globului. Ştim, în schimb, că un cutremur poate accelera producerea unui alt seism aflat pe o falie din apropiere”, a explicat şi Jerome Vergne, seismolog la Observatorul pentru Ştiinţe ale Pământului din Strasbourg, citat de Europe 1.

“Majoritatea seismelor majore s-au produs în jurul Pacificului. Există o serie de falii care nu s-au rupt şi care se vor rupe. Din păcate, nu ştim când, dar în jurul Pacificului, aşa-numita ‘Centură de Foc’, este zona care concentrează majoritatea seismelor, pentru că Placa Pacificului se deplasează cu o viteză extrem de mare şi, în concluzie, generează în mod regulat seisme importante”, a adăugat el.


Séismes en série : la ceinture de feu, l'une... de ITELE

“Distanţa (dintre epicentre – n.r.) este prea mare pentru a exista o relaţie de cauzalitate. Interacţiunea între seisme – unul care să declanşeze un altul – este de ordinul a câteva zeci, câteva sute de kilometri”, subliniază şi Pascal Bernard, seismolog la Institutul de Fizică a Pământului din Paris, citat de Itele.

Distanţa dintre epicentele seismelor de săptămâna trecută a fost de circa 10.000 de kilometri.

Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs joi seara în Japonia şi a provocat moartea a 10 persoane. După mai puţin de 48 de ore, un alt cutremur, cu magnitudinea 7,3, a afectat arhipelagul nipon şi s-a soldat cu cel puţin 30 de morţi.

Tot sâmbătă, un cutremur cu magnitudinea 7.8 a lovit Ecuadorul. Cel puţin 272 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar peste 2.500 au fost răniţi. Oraşe întregi au fost distruse aproape în totalitate, iar echipele de salvare caută încă supravieţuitori pe sub dărâmături.

Duminică, un alt seism, cu magnitudinea 5,8, a afectat arhipelagul Tonga, fără a face, însă, victime.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.