Cutremurul cu magnitudinea 7,5 care a devastat luni, 1 ianuarie, peninsula japoneză Noto a lărgit linia de coastă cu 175 de metri, informează NHK World Japan. Cercetătorii au analizat deplasarea solului cauzată de dezastrul natural cu ajutorul fotografiilor făcute din aer, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul, realizat de o echipă de cercetători condusă de un profesor de la Facultatea de Studii Avansate a Universităţii din Hiroshima, a analizat deplasarea solului cauzată de cutremur şi efectul tsunamiului.

"Studiul a cuprins aproximativ cincizeci de kilometri de coastă în partea de nord-est a peninsulei", relatează presa. "Cercetătorii susţin că suprafaţa de teren s-a extins cu un total de 2,4 kilometri pătraţi. Apa mării aproape că a dispărut în unele porturi de pe coasta de nord a peninsulei", mai scrie presa japoneză.

Cutremur simţit până la Tokyo...

Japonia a fost lovită de 200 de cutremure, dintre care cel mai puternic a avut o magnitudine de 7,5.

S-au înregistrat replici cu magnitudinea peste 5.

Cel puţin 128 de morţi şi 195 de dispăruţi

Cutremurul de la începutul anului a provocat moartea a cel puţin 128 de persoane. Cel puţin 560 au fost rănite şi 195 sunt încă date dispărute, potrivit unui nou bilanţ anunţat duminică după-amiază de autorităţi. Cutremurul, urmat de sute de replici, a provocat prăbuşirea clădirilor şi a drumurilor, o mie de alunecări de teren şi incendii, în special în Wajima, unde autorităţile cred că mulţi locuitori se află încă sub dărâmături.

Cutremurul, resimţit până la Tokyo, la 300 km distanţă, a declanşat şi un tsunami, cu valuri de peste un metru înălţime. Salvatorii îşi continuă eforturile de salvare a persoanelor încă dispărute şi izolate din cauza drumurilor avariate de cutremur, precum şi de livrare de alimente şi echipamente pentru refugiaţi. Peste 30.000 de persoane se refugiau sâmbătă în 366 de adăposturi guvernamentale, potrivit prefecturii Ishikawa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.