Foarte conservatoarea Curte Supremă a Statelor unite a refuzat să valideze în regim de urgenţă o lege a statului West Virginia care le interzice tinerelor fete transsexuale să se înscrie în echipe feminine la şcolile lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre, luată joi cu o majoritate de şapte voturi la două, nu vizează fondul cazului şi nu prezintă, aşa cum este cazul în acest tip de dosare, explicaţii.

Judecătorii Samuel Alito şi Clarence Thomas - consideraţi cei mai conservatori dintre magistraţi - şi-au exprimat dezacordul faţă de restul colegilor lor.

”Acest dosar priveştye un subiect important pe care Curtea va trebui probabil să-l tranşeze într-un viitor apropiat”, scriu ei.

Până atunci, hotărârea îi permite unei fete transsexuale în vârstă de 12 ani, Becky Pepper-Jackson, să rămână în echipa de atletism a colegiului ei.

În 2021, ea a sesizat justiţia după ce statul său, West Virginia, a adoptat o lege care le interzice elevelor definite de ”sex masculin” pe baza ”biologiei la naştere” să ia parte la competiţii sportive de la şcoala lor.

După mai multe răsturnări, o Curte Federală de Apel a hotărât la 22 februarie să ”îngheţe” legea până la examinarea pe fond a cazului.

Statul West Virginia s-a adresat atunci, în regim de urgenţă, Curţii Supreme americane.

”RECURS CRUD ŞI NEFONDAT”

”În ultimii ani, bărbaţi biologici care se identifică drept femei au înfrânt tot mai mult femei biologice în competiţii feminine”, scria statul în recursul său, cerând Curţii ”să apere echilibrul” în sportul feminin.

Becky Pepper-Jackson, care este supusă unui tratement de blocare a pubertăţii, ”este în echipa feminină a şcolii sale de trei sau patru sezoane, iar asta n-a încurcat pe nimeni”, au replicat avocaţii fetei, subliniind că ea se clasează mereu ultima.

Joi, avocaţii ei au salutat hiotărârea Curţii Supreme.

”Suntem recunoscători Curţii Supreme pentru că a recunoscut că nu există o urgenţă”, a comentat într-un comunicat puternica organizaţie de apărarea drepturilor civice ACLU, denunţând un ”recurs crud şi nefondat”.

RESTRÂNGEREA PARTICIPĂRII ATLEŢILOR TRANSSEXUALI

Drepturile persoanelor transexuale se află, de ani de zile, în centrul multor bătăţii judiciare, însă Curtea Supremă a evitat să amestece, până acum, în aacest subiect, cu o excepţie.

În 2020, ea nu a dat câştrig de cauză unei firme de pompe funebre care ş-a concediat o angajată în urma tranziţiei.

Administraţia Biden a prezentat joi o iniţiativă de reglementare care să împiedice şcolile şi universităţile finanţate la nivel federal să interzică complet studenţilor transsexuali să facă parte dintr-o echipă sportivă care corespunde sexului cu care se identifică.

Acest proiect de lege, care urmează să fie supus unei consultări publice, le dă instituţiilor, mai ales în învăţământul superior, o marjă de manevră să restrângă participarea atleţilor transsexuali la cele mai înalte niveluri de competiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.