Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat un recurs al puternicului lobby al armelor de foc National Rifle Association (NRA), iar hotărârea pe care urmează să o ia poate afecta capacitatea autorităţilor de a reglementa purtarea armelor de foc în afara domiciliului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta jurisdicţie - care are şase judecători conservatori din nouă - urmează să se pronunţe în toamnă asupra unei legi newyorkeze contestată de filiala locală a NRA şi doi proprietari de arme de foc.

În virtutea acestei legi vechi de 100 de ani, statul New York a acordat permise de portarmă acestor doi bărbaţi, însă numai pentru a se duce la poligonul de tir sau vânătoare - ci nu cu scopul de a se autoapăra.

După ce au pierdut în tribunale federale, ei au făcut recurs la Curtea Supremă.

Curtea a anunţat luni că le acceptă recursul, dar că va răspunde numai întrebării dacă ”refuzul statului de a acorda reclamanţilor permis de purtarea unei arme ascunse cu scopul de a se autoapăra încalcă al Doilea Amendament al Constituţiei?”.

Al Doilea Amendament - care face obiectul unor interpretări divergente - prevede ”o miliţie bine organizată care este necesară securităţii unui stat liber, dreptul pe care-l are poporul de a deţine şi de a purta arme de foc nu va fi încălcat”.

El garantează, consideră susţinătorii armelor de foc, un drept de a purta arme de foc oricărui cetăţean.

Însă alţii consideră că autorii Constituţiei au vrut să protejeze doar dreptul de a deţine şi folosi arme de foc în cadrul unei forţe de menţinerea ordinii, precum armata sau poliţia.

Într-o hotărâre emblematică, pe care a luat-o în 2008, Curtea Supremă a stabilit că al Doilea Amendament apără dreptul de a deţine o armă de foc la domiciliu.

Însă ea le-a lăsat atunci oraşelor şi statelor grija de a reglementa transportul armeor de foc în afara domiciliului, ceea ce explică existenţa unor mari diferenţe în ţară.

În pofida multor solicitări, ea a păstrat de atunci distanţa faţă de acest subiect foarte delicat.

Însă Curtea a fost profund remaniată de către Donald Trump care, în unicul său mandat la Casa Albă, a nominalizat trei magistraţi ai instanţei, pe care i-a ales în baza opiniilor lor conservatoare, presupuse a fi în favoarea deţinătorilor armelor de foc.

Noua componenţă a Curţii îi face pe susţinătorii unei mai bune încadrări a armelor de foc să se teamă de o interpretare extensivă a celui de-al Doilea Amendament al Constituţiei care să conducă la o cădere a restricţiilor impuse la nivel local.

Această viitoare hotărâre a Curţii ar putea afecta planurile preşedintelui democrat Joe Biden care, în urma unei serii de atacuri armate sângeroase, a reiterat că vrea să însăsprească legislaţia cu privire la armele de foc în America.

Peste 43.000 de persoane au fost ucise cu arme de foc în 2020 - inclusiv sinuciderile -, potrivit site-ului Gun Violence Archive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.