Curtea Supremă a Statelor Unite a anunţat luni că urmează să examineze - în mai, prin videoconferinţă telefonică - dosarul declaraţiilor de impozit ale lui Donald Trump, pe care preşedintele refuză să le prezinte justiţiei sau Congresului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai înaltă jurisdicţie americană ar fi trebuit să audieze argumentele părţilor la 31 martie în acest dosar foarte aşteptat, întrucât ea este necesar să se pronunţe asupra imunităţii de care se bucură preşedintele american.

Însă Înalta Curte a fost nevoită să-şi amâne audierile publice din cauza noului cronavirus. Alegerea de a examina dosarul prin teleconferinţă îi va permite să ia o decizie înaintea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie.

”În privinţa consemnelor sanitare de răspuns faţă de covid-19, magistraţii şi avocaţii vor participa cu toţii de la distanţă”, la examinarea unei serii limitate de dosare, a anunţat Curtea într-un comunicat.

Aceste audieri urmează să aibă loc în perioada 4-13 mai, în funcţie de disponibilitatea părţilor.

Este vorba despre o premieră în cazul Curţii - din care fac parte doi octogenari, inclusiv decana progresistă Ruth Bader Ginsburg, în vârstă de 87 de ani.

Până în prezent, contextul sanitar a obligat Curtea doar să amâne audieri - în octombrie 2018 din cauza gripei spaniole - sau să-şi relaxeze calendarul - în 1793 şi 1798 din cauza febrei galbene.

Între dosarele reţinute în vederea unei examinări prin telefon, cel al finanţelor lui Donald Trump este cel mai sensibil.

Fostul magnat în domeniul imobiliar, care a făcut din averea sa un argument în campanie, este primul preşedinte american de la Richard Nixon care refuză să-şi facă publică situaţia fiscală.

În aprilie 2019, un procuror newyorkez a cerut fostului cabinet de contabilitate al preşedintelui - Mazars - să-i furnizeze datele din opt ani - 2011-2018 - din declaraţiile de impozit, în cadrul unei anchete cu privire la o plată efectuată către actriţa porno Stormy Daniels.

Această plată, menită să cumpere tăcerea tinerei cu privire la presupusă legătură cu miliardarul, efectuată în timpul campaniei din 2016, ar putea să fi încălcat legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale.

În paralel, comisii din Camera Reprezentanţilor - unde democraţii sunt majoritari - au cerut o întreagă serie de documente financiare care acoperă aceeaşi perioadă prin somaţii adresate cabinetului Mazars, dar şi băncilor Deutsche Bank şi Capital One.

Preşedintele s-a opus în justiţie acestor cereri, însă tribunalele federale nu i-au dat dreptate nici în primă instanţă şi nici în apel. El s-a adresat apoi Curţii Supreme a Statelor unite - pe care a remaniat-o profund de când se află la putere.

Donald Trump dă asigurări că are o imunitate totală pe perioada mandatului său şi mizează pe Înalta Curte - în cadrul căreia judecătorii conservatori sunt majoritari - să valideze această lectură foarte extensivă a puterilor prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.